ادامه اتهامزنیهای اسلام آباد به کابل همزمان با تلاش برای کاهش تنشها


همزمان با سفر رئیس حزب جمعیت علمای پاکستان و دیدار با مقامات رهبری امارت اسلامی برای کاهش تنشها بین دو کشور، نخستوزیر دولت موقت پاکستان بار دیگر مدعی شد از خاک افغانستان علیه پاکستان استفاده میشود
«انوارالحق کاکر» نخستوزیر موقت پاکستان در گفتگو با یک رسانه پاکستانی بار دیگر ادعا کرد خاک افغانستان علیه این کشور استفاده میشود.
کاکر با بیان اینکه خاک افغانستان نباید تهدیدی برای پاکستان و کشورهای منطقه باشد، گفت حکومت سرپرست افغانستان باید به این زمینه توجه جدی کند.
به گفته او، پیشبرد وظایف حکومت در افغانستان به دوش امارت اسلامی است و باید در قبال آن پاسخگو باشند.
انوارالحق کاکر اظهار داشت: «ما به آنان میگوییم هر شرایطی که شما را به قدرت رسانده و وارد حکومت کرد، اکنون پیشبرد وظایف حکومت مسئولیت شماست و باید در قبال آن پاسخگو باشید که هیچ فردی از خاک افغانستان، نباید تهدیدی برای پاکستان و یا هیچ کشوری دیگری در منطقه باشد.
کاکر که پیش از این نیز گفته بود امارت اسلامی افغانستان از طالبان پاکستانی حمایت میکنند و این اقدام باعث افزایش حملات تروریستی در پاکستان شده است، در این مصاحبه تاکید کرد: «تا هر زمانی که تحریک طالبان پاکستان بخواهد بجنگد، ما هم میجنگیم.»
نخستوزیر پاکستان همچنین ابراز امیدواری کرد که تلاشهای اخیر در زمینه پاسخگو کردن امارت اسلامی افغانستان برای دست برداشتن از حمایت از تحریک طالبان پاکستان نتایج موثری داشته باشند.
کاکر با اشاره به تعهداتی که دولت سرپرست امارت به همسایگان افغانستان دادهاند، تاکید کرد نباید از خاک افغانستان علیه منافع و امنیت پاکستان و دیگر کشورها استفاده شود.
نخستوزیر موقت پاکستان درباره اخراج پناهجویان افغان از این کشور نیز تأکید کرد تصمیم اخراج، تصمیم اکثریت مردم پاکستان بوده است.
وی اظهار داشت: اکثریت شهروندان پاکستان از این تصمیم ما پشتیبانی کردند. عدهای منتقد بودند و مخالف اخراج مهاجران غیرقانونی از کشور بودند. بر اساس ارزیابی خودم اکثر پاکستانیها از این امر پشتیبانی کردند. در وهله اول، باید گفت بیگانگان غیرقانونی و بدون مدرک هیچ حق قانونی برای اقامت در کشور ما ندارند.
کاکر مدعی شد که حضور نزدیک به سه میلیون و ۵۰۰ هزار افغان در پاکستان که بخشی از آنان فاقد اسناد اقامت قانونیاند، به امنیت و اقتصاد این کشور آسیب زده است و روند اخراج این افراد ادامه خواهد یافت.
انوارالحق کاکر اواسط دسامبر ۲۰۲۳ در مقالهای که در تلگراف منتشر شد، نوشت که از زمان بازگشت امارت اسلامی به قدرت، ۱۶ مهاجم انتحاری که شهروند افغانستان بودند به اهدافی در پاکستان حمله کردهاند. او در مورد سوابق این افراد توضیحی نداد اما رسانههای پاکستانی بارها به نقل از منابع امنیتی این کشور خبر دادند که در دو سال گذشته، مهاجمان انتحاری عضو امارت اسلامی افغان به تحریک طالبان پاکستان پیوستهاند.
این اظهارات در حالی مطرح شده است که «فضلالرحمان» رئیس حزب جمعیت علمای پاکستان در سفر به کابل و دیدار با مقامات ارشد طالبان بهسر میبرد و اهداف سفرش به افغانستان گفت: هدف از سفر ما به افغانستان این است که میان دو کشور سوء تفاهمات را از میان برداریم و راههای همکاری را در عرصههای سیاسی، اقتصادی، تجاری و پیشرفت همدیگر جستجو کنیم.
وی افزود: حزب جمعیت علمای اسلام صدای خود را در اعتراض به برخورد مسئولین پاکستان در قبال مهاجرین افغان بلند کرده است، اینگونه برخورد را نادرست و باعث مشکلات میان دو کشور میدانیم. ما با خود پیام خیرخواهی را آوردهایم و آرزوی ماست که این سفر نتایج مثبت داشته باشد.
به عقیده مولانا فضل الرحمان، تنشهای فعلی در روابط پاکستان و افغانستان بخشی از یک سناریوی خارجی جهت پاشیدن بذر نفاق بین دو همسایه و تداوم بی ثباتی در منطقه است. وی همچنین مخالف برنامه دولت پاکستان برای اخراج اتباع افغانستانی غیرمجاز است.
«مولوی عبدالکبیر» معاون نخست وزیر حکومت سرپرست در دیدار با «مولوی فضل الرحمان» رهبر جمعیت علمای اسلام پاکستان در کابل گفت خطری از افغانستان متوجه پاکستان نیست و این کشور به جای ادعا و تبلیغات منفی رسانهای درباره واقعیتها گفتگو کند.
وی افزود پیام روشن ما این است که از خاک افغانستان علیه هیچ کشوری به ویژه پاکستان استفاده نخواهد شد.
درهمین حال ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت سرپرست اظهارداشت در دیدارها با «مولانا فضل الرحمان» رهبر «جمعیت علمای اسلام پاکستان» در کابل تاکید شد مسئله «تحریک طالبان» (تی.تی.پی) یک موضوع داخلی پاکستان است و خود آن کشور باید حل کند.
وی گفت اعضای تحریک طالبان درافغانستان حضور ندارند واین موضوع به پاکستان مربوط میشود وباید خودشان مشکلات داخلی را حل کنند به مسائل امنیتی آن کشور بیشتر توجه کنند.
او میگوید که امارت اسلامی در مسائل امنیتی پاکستان به اندازهی توان خود اقداماتی را انجام خواهند داد، اما این گروه نمیتواند در داخل خاک پاکستان به این کشور کمک کند و این مسئولیت خود پاکستانیها است.
مجاهد میگوید: «در قضیه امنیتیای که در داخل پاکستان است، میتوانیم کاری را بکنیم که در توان ما باشد. چیزی که از توان ما بالا باشد، پاکستانیها نیز میفهمند که ما با آنها فرامرزی (در داخل خاک پاکستان) کمک کرده نمیتوانیم، بلکه مسئولیت خود شان است.»
او افزوده است که موقف امارت اسلامی این است که خاک افغانستان علیه پاکستان استفاده نشود و این مسألهی «منافع و مصالح ملی است».
پاکستان به دلیل روابط پیچیده و طولانی اش با امارت اسلامی، انتظار داشت که پس از سقوط نظام جمهوری، روابط تاریخی را با کابل برقرار کند و از این رهگذر به بسیاری از اهداف مشروع و غیرمشروع خود دست یابد. اکنون اما به این نتیجه می رسد که وضعیت نه تنها نسبت به گذشته، بهتر نشده؛ بلکه امارت اسلامی، بیش از دیگر رژیم های پیشین مسلط بر افغانستان، نسبت به استقلال سیاسی، حاکمیت ملی و تمامیت ارضی افغانستان، حساس است و اجازه نمی دهد که قدرت های خارجی و کشورهای همسایه، به هر بهانه ای به این حوزه، تعدی و تجاوز کنند.
این در حالی است که سران اسلام آباد به ویژه جنرال های مستقر در راولپندی، تصور می کردند که پاکستان به دلیل حمایت های گسترده اش از نیروهای امارت اسلامی در طول نزدیک به ۳۰ سال گذشته به آسانی می تواند شرایط و خواسته های خود را بر رهبران امارت، تحمیل کند و آنها را مطیع و منقاد دستورات خویش قرار دهد.
تجربه به دو و نیم سال اخیر اما نشان داد که امارت اسلامی، بیشترین تنش و درگیری مرزی را با پاکستان داشته است. دلیل آن کاملا واضح است؛ زیرا هیچ کشوری در همسایگی افغانستان به اندازه پاکستان به حاکمیت ملی و تمامیت ارضی افغانستان، چشم ندوخته است. هیچ کشوری به اندازه پاکستان اقدام به رفتارهای تحریک آمیز به منظور نشان دادن سلطه بلامنازع خود بر سرنوشت مردم افغانستان نکرده است. هیچ کشوری همانند پاکستان با استفاده از ابزارهای گوناگون در صدد رخنه و نفوذ در عرصه های امنیت و سیاست افغانستان نبوده و نیست. و در نهایت، هیچ کشوری مثل پاکستان، تصور نمی کرده که افغانستان زیر سلطه امارت اسلامی، مدیون آن کشور است و باید به دستورات و درخواست های مشروع و غیرمشروع آن تمکین کند و از سیاست هایی که اسلام آباد تعریف می کند بدون قید و شرط، پیروی نماید.
حامیه نادری
آژانس خبری گردش اطلاعات