افزایش بهای مواد سوختی و خانههای سرد شهروندان کابل
شماری از باشندگان کابل میگویند که بهای مواد سوخت، به شمول چوب و زغال سنگ، که بیشتر در زمستان برای گرمکردن خانهها به کار گرفته میشود، همزمان با رسیدن فصل زمستان به گونه چشمگیر افزایش یافته است
به گفتهی این باشندگان، در سه ماه اخیر، در بهای هر خروار چوب (۵۶۰ کیلوگرام) سه هزار افغانی افزایش آمده است. آنان میگویند که با توجه به وضعیت کنونی اقتصادی خانوادهها، بسیاری از مردم توان خرید چوب و زغال سنگ را ندارند.
بر بنیاد معلومات دکانداران، سه ماه پیش، بهای هر خروار چوب سوخت از ۶ هزار تا ۶ هزار و ۶۰۰ افغانی بود، و اکنون به ۹ هزار و ۶۰۰ افغانی افزایش یافتهاست.
این در حالی است که شاروالی کابل برای مقابله با گرانی سوخت در این شهر اقدام به توزیع گسترده زغال سنگ به قیمت 9 هزار افغانی به ازای هر تن در مناطق مختلف این کشور کرده است.
اما به رغم این اقدام شاروالی، برخی شهروندان اعلام کردند که به دنبال مشکلات اقتصادی توان پرداخت این مبلغ را نداشته و حکومت باید در این زمینه اقدام کند.
محمداسماعیل همدرد یکی از باشندگان کابل به گردش اطلاعات میگوید که با سرد شدن هوای کابل از همین اکنون نیاز است که از بخاریهای زغالی استفاده کند و نیاز است که چوب و زغال سنگ تهیه کند.
همدرد میگوید که قیمت مواد سوختی نسبت به سالهای گذشته افزایش یافته است و این برای مردم نگران کننده است، زیرا موج بزرگ از فقر و بیکاری توان مالی مردم را پایین آورده است.
وی از مسئولان حکومت سرپرست میخواهد تا در کنترل نرخ مواد سوختی در فصل سرما نظارت داشته و بازارها را کنترول کنند و با راهکارهای عملی قیمتها را پایین بیاورند.
فردین، فروشنده چوب و زغال سنگ در گفتگوی با گردش اطلاعات، میگوید: تقریبا ۲۰ افغانی در هر هفت کیلوگرام، تفاوت کرده است. بهای هفت کیلوگرام چوب اکنون ۱۲۰ افغانی است.
به گفته فروشندگان مواد سوخت، بهای زغال سنگ نیز با رسیدن زمستان بلند رفته است و هم اکنون بهای هر خروار (۵۶۰ کیلوگرام) زغال سنگ ۷ هزار و ۲۰۰ افغانی است؛ در حالیکه پیش از زمستان بهای هر خروار زغال سنگ ۶ هزار و ۵۰۰ افغانی بود.
باشندگان کابل میگویند که با درآمد اندک نمیتوانند برای زمستان مواد سوخت خریداری کنند.
فیصل صحرایی باشنده کابل در صحبت با گردش اطلاعات میگوید: زمستان سرد است. مردم غریب است. من غریب هستم. من هشت نفر در فامیل هستم و توان خرید چوب و زغال سنگ را ندارم.
وی در ادامه گفت: کار و بار نیست. من تا حالا نتوانسته ام زغال سنگ بخرم. وقتی کار هم می کنم ۵۰ تا ۱۰۰ افغانی در روز عاید دارم که کافی نیست.
روح الله، یکی از شهروندان کابل در این خصوص گفت: به دلیل مشکلات اقتصادی قادر به خرید سوخت نبوده و امارت اسلامی باید در این زمینه اقدام لازم را انجام دهد.
امان الله مایار یکی از فروشندگان مواد سوختی در کابل به گردش اطلاعات میگوید که وضعیت بازار خرید و فروش مواد سوختی بسیار پایین آمده است و مردم توان خرید را ندارند.
وی میگوید که به دلیل قیمت بودن مواد سوختی (زغال سنگ و چوب) فروشاتشان نسبت به سالهای گذشته کمتر شده است. او دلیل کاهش خرید و فروش را بیکاری و فقر میان شهروندان عنوان میکند.
مایار میگوید که بهخاطر بسته بودن شاهراه سالنگ قیمتها افزایش یافته است و همچنان بلند بودن قیمت تیل در افزایش بهای مواد سوختی نقش دارد ،امیدوارم اکنون که این شاهراه باز شده در قیمت ها هم کاهش بیاید.
امان الله گفت: در حال حاضر قیمت یک تُن زغال سنگ ۱۳ونیم هزار تا ۱۴ هزار افغانی و قیمت ۸۰ سیر چوب از ۸۰۰۰ تا ۹۵۰۰ افغانی است که این رقم نسبت به سالهای گذشته بلند است.
اما همایون افغان، سخنگوی وزارت معدن دولت سرپرست در این خصوص به رسانه ها گفت که قیمت زغال سنگ از مقدار تعیین شده کاهش نخواهد یافت و این در حالی است که دولت عوارض در این زمینه اتخاذ نکرده است.
در همین حال نعمتالله بارکزی، مشاور فرهنگی و سخنگوی شاروالی کابل به رسانه ها میگوید که در شهر کابل ۲۲ محل برای فروش زغال سنگ به شهروندان مشخص شده است که قیمت هر تُن زغال سنگ ۹۰۰۰ افغانی است.
بارکزی گفت: شاروالی کابل بر اساس تفاهمنامه که با وزارت معادن و پطرولیم دارد، ۲۲ ساحه را در شهر کابل مشخص کرده است که زغال به آن منتقل میشود و مردم بعد از تکمیل کردن یک مکانیزم مشخص که در آن وکیل گذر، رییس ناحیه و نماینده کوچه دخیل هستند میتوانند با یک تخفیف ویژه هر تُن زغال سنگ را فقط ۹۰۰۰ افغانی خریداری کنند.
سخنگوی شهرداری کابل همچنان میگوید که در زمستان پیشرو شهرداری کابل برای شهروندان تخفیف ویژهای را برای خرید زغال سنگ در نظر گرفته است و همچنان وظیفه انتقال و تضمین کیفیت زغال سنگ به عهده وزارت معادن و پطرولیم است.
تازه ترین گزارش دفتر هماهنگی کمک های بشردوستانه ملل متحد نشان میدهد که بیش از نیمی از جمعیت افغانستان نیازمند کمک هستند.
ملل متحد برای رسیدگی به خانوادههای نیازمند در افغانستان ۳ میلیارد دالر درخواست داده است.
پس از اگست سال ۲۰۲۱ میلادی، میزان فقر در افغانستان افزایش یافته است و تازه ترین آمار برنامه توسعه یی ملل متحد نشان میدهد که در حال حاضر ۸۵ درصد از شهروندان افغانستان زیر خط فقر قرار دارند.
حامیه نادری
آژانس خبری گردش اطلاعات