امارت اسلامی ادعای آمریکا درباره ایجاد نهادهای جعلی برای استفاده از کمکها را رد کرد
معاون وزارت اقتصاد دولت سرپرست افغانستان با رد ادعای آمریکا مبنی بر ایجاد نهادهای جعلی توسط کابل برای استفاده از کمکها تأکید کرد مداخلهای در روند توزیع کمکها صورت نمیگیرد
دکتر عبداللطیف نظری معاون وزارت اقتصاد حکومت سرپرست با رد گفتههای «مایکل مککال» رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا درباره ایجاد موسسههای جعلی و استفاده از کمکهای بشردوستانه در افغانستان، گفت هیچ نهاد جعلی ساخته نشده و بر روند توزیع کمکها نیز بهطور شفاف نظارت میشود.
مککال اخیراً با اظهار اینکه دولت سرپرست افغانستان بیش از هر زمان دیگر از پول مالیاتدهندگان آمریکایی سود میبرد، مدعی شد ا.ا.ا برای دریافت پولهای کمکی دست به ایجاد نهادهای جعلی زده و افراد خود را در ادارههای سازمان مستقر کرده است.
نظری دراینباره به «طلوع نیوز» گفت: امارت اسلامی از فعالیت شفاف نهادهای امدادی حمایت میکند، اما هیچ نوع مداخلهای در روند توزیع کمکهای موسسات بینالمللی نداشته و موسسات جعلی ایجاد نکرده است.
وی افزود: ما هر نوع گزارش را در این ارتباط شدیداً رد میکنیم؛ ما با ایجاد تسهیلات تلاش میکنیم تعاملی مثبت با تمام نهادهای امدادی داشته باشیم.
پیش از این نیز «مایکل شفر» معاون اداری بخش آسیایی اداره توسعهای بینالمللی آمریکا در نشست با مککال تأکید کرده بود از کمکها در افغانستان بهطور جدی نظارت میشود.
شفر اظهار داشت: ما شریکهای اجراکننده را با بالاترین معیارها در نظر گرفتهایم تا اطمینان یابیم پولها بهطور عاقلانه، مؤثر و با نظرداشت اهداف به کار گرفته میشوند. ما با تمام نهادهای نظارتی از جمله کنگره، بازرس عمومی و بازرس ویژه برای افغانستان همکاری میکنیم تا از تقلب، هدر رفتن و سو استفاده پولها جلوگیری کنیم.
همزمان چند قبل بازرس ویژه آمریکا در امور بازسازی افغانستان (سیگار) که کارش نظارت از کمک های آمریکا به افغانستان است، در دو سال گذشته بارها در مورد «سوءاستفاده» دولت سرپرست از کمک های بشردوستانه به مردم این کشور، ادعا نموده است.
جان ساپکو، بازرس ویژه آمریکا در امور بازسازی افغانستان، در تازه ترین سخنان خود در کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا، از «بهره برداری» گسترده دولت سرپرست از کمک های بشردوستانه آن کشور به افغانستان خبر داده است.
بر اساس گزارش سیگار، آمریکا پس از تسلط دوباره امارت اسلامی بر افغانستان، 2.35 میلیارد دالر به این کشور کمک کرده است و بزرگترین کمک کننده به افغانستان به شمار می رود.
مقام های آمریکایی، از جمله کرن دیکر، کاردار سفارت آمریکا برای افغانستان نیز این رقم را تأیید کرده اند و گفته اند که آن کشور بزرگترین کمک کننده به افغانستان پس از حاکمیت جدید هستند.
موصوف ادعا نموده که فشار دولت سرپرست بر مؤسسه ها و نهادهای همکار آمریکا برای استخدام افراد شان، واداشتن آنان به خرید کالا و اقلام مورد نیازشان از شرکت های وابسته به انها و عقد قرارداد با این شرکت ها و گرفتن مالیه و «تعرفه» به شیوه های گوناگون از این کمک ها را به عنوان نمونه های از «بهره بردن» دولت سرپرست از کمک های بشردوستانه عنوان کرد.
او گفته است که سیگار با 39 نفر از افرادی که در بخش امداد رسانی در افغانستان نقش دست اول دارند، مصاحبه کرده و تقریبا همگی تأیید کرده اند که ا.ا.ا کمک ها را به نفع شان منحرف می کنند و یا از آن سوء استفاده می کنند.
دولت آمریکا تا اکنون گزارش های سیگار در مورد «اخاذی» و «سوء استفاده» از کمک های بشردوستانه آن کشور به افغانستان را نپذیرفته است.
وزارت خارجهٔ ایالات متحده سواستفادهٔ دولت سرپرست از کمکهای بشری به افغانستان را رد کرده و گفته بود که امریکا و نهادهای همکار آن نظارت جدی بر چگونگی مصرف و توزیع این کمکها دارند.
در تازه ترین مورد، متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در واکنش سخنان جان ساپکو در نشست استماعیه کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آن کشور گفته است که ایالات متحده نظارت قوی بر کمک های خود به افغانستان دارد.
او گفته است که « «ما با شرکای بین المللی قابل اعتمادی کار می کنیم که تجربه گستردهای در کار کردن در محیط های چالشبرانگیز مانند افغانستان، جایی که ما هیچ حضوری نداریم، دارند.»
همزمان واسیلی نبنزیا نماینده دائمی روسیه در سازمان ملل در نشست شورای امنیت سازمان ملل گفت که کمک بشردوستانه به افغانستان نباید سیاسی شود.
به گزارش از خبرگزاری “تاس” این دیپلمات گفت: “باید با سیاسی کردن درخواست کمکهای بشردوستانه مخالفت کرد. داراییها افغانستان باید آزاد شوند و کمکهای گسترده برای بازسازی بیشتر افغانستان ارائه شود.”
وی ادامه داد: بدیهی است که اگر برخی کشورهای غربی تمام مسئولیت را منحصراً بر عهده امارت اسلامی بگذارند و بخواهند که به تعهدات خود عمل کند، پیشرفت ممکن نخواهد شد. تلاش برای تهدید، فشار و باجگیری بیاثر است و هیچ نتیجهای ندارد.
وی تاکید کرد که در غیاب گامهای سازنده متقابل از سوی کشورهای غربی، “این مسیر به جایی منتهی نخواهد شد. “.
همزمان مقامات امارت اسلامی همواره از جامعه جهانی میخواهند که کمکهای بشری را به هدف همکاری و مساعدت با مردم افغانستان ادامه دهد و آن را وابسته به مسایل سیاسی نکنند.
امیرخان متقی، سرپرست وزارت امور خارجه از نمایندگی سازمان ملل در افغانستان خواسته تا صدای آنان و چالشهای مردم افغانستان را بازتاب دهند و تأکید کرده است که کمکهای بشردوستانه در افغانستان نباید سیاسی شود.
متقی این اظهارات را در سمیناری که به منظور آگاهیدهی زیر نام «قانون بینالمللی حقوق بشر به کارمندان وزارت خانههای مختلف» از طرف ریاست حقوق بشر، امور بینالملل و زنان وزارت خارجه در همکاری با ریاست حقوق بشر یوناما برگزار شد، بیان کرده است.
سرپرست وزارت خارجه کشور با اشاره به تشدید بحران بشری و افزایش فقر در افغانستان گفته است که این مسولیت امارت اسلامی نه بلکه مسوولیت تمام کشورهای جهان است که به آن رسیدگی کنند.
ذبیحالله مجاهد سخنگوی امارت اسلامی با رسانه ها گفت: “کمکهای بشری به عنوان یک همکاری و همدردی انسانی به مردم صورت میگیرد و باید با همان هدف ادامه یابد. این کمکها نباید به اهداف سیاسی وابسته گردد و یا توسط آن بعضی قوانین و ارزشها در افغانستان زیر پا شود. در آن صورت به جای فایده ضرر میرساند. از کشورهای جهان میخواهیم که کمکهای بشری را براساس عاطفه انسانی انجام دهند و آن را با موضوعات سیاسی پیوند ندهند.”
مجاهد، در صحبت با رادیو افغانستان، کشورهای کمک کننده به افغانستان را ترغیب کرد که کمکها را “سیاسی” نسازند. او گفت که کمکهای بشری ایالات متحده به مردم افغانستان از سوی سازمانهای غیردولتی مصرف و توزیع شده است.
همزمان بر اساس تحلیل آژانس توسعه سازمان ملل متحد، اگر کاهش ۳۰ درصدی کمکهای بینالمللی به افغانستان ادامه یابد این سازمان پیشبینی میکند که اقتصاد افغانستان با افزایش تورم و کاهش نقدینگی مواجه شود.
امسال با ارزیابی شدید بحرانهای جهانی، که بسیاری از کشورهای کمککننده با آن درگیر هستند، و به دلیل محدودیتهایی که دولت ا.ا بر امدادگران زن اعمال کرده است، برنامه توسعه سازمان ملل، تأثیر کاهش ۳۰ درصدی کمکها را تجزیه و تحلیل کرده است.
این نهاد میگوید که با این میزان کاهش، تولید ناخالص داخلی در کل ۰/۴ درصد نزول خواهد داشت.
بابر بلوچ، سخنگوی منطقهای کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان، “یو ان اچ سی آر” میگوید که اگر این کمکها انجام نشوند، نمیتوان بحران اقتصادی در افغانستان را حل کرد و مردم بیشتر مجبور به مهاجرت به کشور های دیگر می شوند.
او گفت که ادامه بحران برای مردم افغانستان بسیار بد خواهد بود. بلوچ افزود: «توجه باید در داخل افغانستان متمرکز باشد تا از بحران بیشتر مهاجرت جلوگیری شود.»
بلوچ همچنان گفت « نگرانی ما این است که درد و رنج در افغانستان افزایش خواهد یافت» و این امر در داخل کشور تأثیر خواهد گذشت و ممکن است تأثیر آن فراتر از مرز های افغانستان گسترش یابد و بهخصوص کشور های همسایه مانند پاکستان و ایران را تحت تأثیر قرار دهد، دو کشوری که از دهه ها سال به این سو به صورت بسیار سخاوتمندانه مهاجرین افغان را می پذیرند، اما کشور های دیگر نیز از بحران متأثر خواهند شد.
جواد رسولی
آژانس خبری گردش اطلاعات