بیش از 23 میلیون نفر در افغانستان برای زندهماندن نیاز به کمک دارند
نهادهای بینالمللی در گزارشهای که در مورد فقر و وضعیت اقتصادی بد مردم افغانستان نشر نموده اند، نسبت به وقوع یک فاجعه بشری در سال جاری میلادی در این کشور، ابراز نگرانی کردهاند و از پیامدهای ناگوار آن هشدار دادهاند
دفتر هماهنگکننده کمکهای بشردوستانه سازمان ملل متحد (اوچا) گفته است که ۲۳.۷ میلیون تن در افغانستان برای زنده ماندن طی سال ۲۰۲۴ به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند.
اوچا روز دوشنبه، ۱۸ جدی با نشر گزارشی گفته است که افغانستان از دههها به اینسو با جنگ دستوپنجه نرم میکند و با بحرانهای ناشی از آبوهوا، بلایای طبیعی مکرر، فقر ریشهدار و موانع بر سر راه زنان نیز مواجه است.
به گفته اوچا، زنان آسیبپذیرترین گروه جمعیتی در افغانستان امروزی هستند.
در گزارش آمده است: «نزدیک به نیمی از تمام افغانها در فقر زندهگی میکنند که این نرخ بهویژه در میان زنان بالا است. بهرغم ثبات اقتصادی در سطح پایین در سال ۲۰۲۳ ، ۶۵ درصد از خانوادهها همچنان شوک اقتصادی را تجربه کردند.»
طبق گزارش، از میان ۲۳.۷ میلیون تن در افغانستان که به کمکهای نجاتدهنده نیاز دارند، شرکای بشردوستانه ۱۷.۳ میلیون تن را برای دریافت کمکهای چند بخشی در سال ۲۰۲۴ در اولویت قرار دادهاند که برای آن ۳.۶ میلیارد دالر امریکایی نیاز است.
اوچا اضافه کرده است: «اولویتهای کلیدی شامل کمکهای غذایی، آب آشامیدنی سالم، مراقبتهای بهداشتی، آموزش و رسیدهگی به نیازهای حاد است.»
برنامه جهانی غذا (WFP)به تازگی گفته است که موارد سوء تغذیه در افغانستان به بلندترین سطح رسیده و نیمی از کشور در طول سال گرسنگی شدید را تحمل میکنند.
فلیپ کراپ، سخنگوی برنامه جهانی غذا در کابل گفت: «نیمی از افغانستان بدون درنظرداشت فصل، گرسنگی شدید را در طول سال تحمل میکنند و موارد سوء تغذیه در افغانستان به بلند ترین سطح خود رسیده است.»
کراپ گفت: «در کشوری که ۴۰ میلیون نفوس دارد، هفت میلیون کودک (زیر پنج سال) و مادر مبتلا به سوتغذیه هستند.»
همزمان یونسیف می گوید که در سال جاری میلادی بیش از ۲۸ میلیون نفر در افغانستان به کمک های بشردوستانه نیاز خواهند داشت که در حال حاضر از میان هر ۱۰ خانواده در افغانستان، ۹ خانواده غذای کافی برای خوردن ندارند.
این درحالی است که بر اساس فهرستی که کمیته بینالمللی نجات منتشر شده، افغانستان در میان سه کشوری است که در سال 2023 با وخامت بحران بشری روبرو بود.
در «فهرست اضطراری» این کمیته، 23 کشور شامل است که افغانستان پس از سومالیا و اتیوپیا، سومین کشور است که با بالاترین میزان وخامت بحران بشری مواجه خواهد بود.
درهمین حال کمیته صلیب سرخ بین المللی می گوید، نیمی از جمعیت افغانستان به گرسنگی شدید روبرو اند.
این کمیته همچنان میگوید، خطر این وجود دارد که بسیاری از مردم به دلیل تشدید بحران برای زنده ماندن٬ در جستجوی غذا٬ سرگردان شوند.
صلیب سرخ می افزاید که پس از حاکمیت مجدد امارت اسلامی در ماه آگست سال ۲۰۲۱ صد ها هزار افغان کار و شغل شان را از دست داده اند.
کمیته صلیب سرخ بین المللی می گوید، در دوسال گذشته تقریباً یک ملیون افغان بیکار شده اند. بر اساس گزارش این کمیته، به خاطر بیکاری صد ها هزار افغان و اقتصاد رو به وخامت، اکنون ۹۰ درصد مردم روزانه کمتر از دو دالر عاید دارند.
در گزارش آمده که کودکان یتیم و زنان بیوه٬ بیشتر از همه در وضعیت بدی اقتصادی قرار دارند، به گونهای که اکثر آنها حتی یک وقت غذا در روز را پیدا کرده نمیتوانند.
همزمان کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان به نقل از خانوادههای نیازمند در افغانستان گزارش داده که گرسنگی سبب شده تا آنها برخی وعدههای غذاییشان را حذف کنند. یواناچسیآر در گزارشی وضعیت زندهگی خانوادههای نادار و متاثر از جنگ و ناامنی غذایی را در بعضی از ولایات را به تصویر کشیده است.
انستیتوت البیرونی در یک نظرسنجی دریافته است که با روی کار آمدن دوباره امارت اسلامی، سقف بیکاری در میان مردان ۳۱ درصد و در میان زنان هم تا ٨ درصد در کشور بلندتر شده است.
بر بنیاد گزارشی که پس این نظرسنجی از سوی انستیتوت البیرونی نشر شده، میزان قرضداری خانوادهها در سال ۲۰۲۳ میلادی نسبت به ۲۰۲۱ میلادی ۶۷ درصد افزایش داشته و ۱۵ درصد مصاحبه شوندهها گان ناگزیر به فروش لوازم خانه خود شدهاند.
در این نظرسنجی که با ۳۰۰ نفر مصاحبه شده، به ارزیابی اجتماعی و اقتصادی شهروندان در پایتخت پرداخته شده است.
گفتنی است که سازمان ملل متحد نیز چندی پیش در گزارش خود افغانستان را در فهرست کشورهایی قرار داده بود که میلیونها تن در آن با ناامنی غذایی مواجه هستند.
در گزارش این سازمان که در ۱۱ دسامبر سال گذشته میلادی منتشر شد، آمده بود که ۲۵۸ میلیون تن در ۵۳ کشور از جمله افغانستان در سال ۲۰۲۳ از امنیت غذایی برخوردار نبودند.
حامیه نادری
آژانس خبری گردش اطلاعات