تحریمها در شرایط کنونی به نفع مردم افغانستان نیست
«گنگ شوانگ» معاون نماینده دائم چین در سازمان ملل اظهارداشت شورای امنیت باید با تعدیلات به موقع در تحریمها، میان جامعه بین المللی و افغانستان را تسهیل کند تا از تاثیرات منفی آن بر معیشت مردم افغانستان نیز جلوگیری شود
وی افزود: افغانستان در مرحله حساسی از بازسازی و احیای آرام قرار دارد بنابراین جامعه بینالمللی باید تعامل سازنده خود را با مقامات حکومت کابل تقویت کند تا از بحران انسانی خارج شده و اقتصاد و معیشت مردم تقویت شود.
شوانگ همچنین تاکید کرد رعایت حقوق بشر در افغانستان و بازگشت این کشور به خانواده ملتها باید صورت گیرد.
معاون نماینده دائم چین در سازمان ملل همچنین گفت: تهدیدهای تروریستی در افغانستان همچنان جدی هستند. جامعه بینالمللی باید به افغانستان کمک کند تا بتواند با همه نیروهای تروریستی مبارزه کند.
وی تصریح کرد: شورای امنیت باید اطمینان حاصل کند که رژیم تحریمها در بهبود صلح و ثبات در افغانستان تاثیر گذاشته و در عین حال باید با توجه به شرایط فعلی تعدیلاتی در این تحریمها اعمال کند.
معاون نماینده دائم چین در سازمان ملل اظهارداشت: شورای امنیت در گام اول باید هر چه زودتر معافیتهای تحریمی در مورد سفر برخی مقامات امارت اسلامی را در نظر بگیرد. چین همواره معتقد است نباید این مسائل ابزاری برای اعمال فشار باشد.
این درحالی است که ژانگ جون نماینده دائم چین در سازمان ملل در روزهای پسین در نشست شورای امنیت سازمان ملل با تأکید بر لزوم گفتگو و تعامل با دولت کابل گفت: تعامل با دولت موقت افغانستان با نگرش عملی، راه اساسی برای افزایش درک و اعتماد متقابل و رسیدگی به نگرانیهای مربوطه است.
وی با اشاره به نشستهای متعدد همسایگان و کشورهای منطقه درباره افغانستان و همچنین نشست سازمان ملل به میزبانی دوحه، افزود: به طور کلی، جامعه بینالملل در مورد ساختن افغانستانی صلحآمیز، باثبات و شکوفا اتفاق نظر دارد و امیدوار است از طریق گفتگو و تعامل به دولت موقت افغانستان در ایجاد فراگیری سیاسی، حکومت با اعتدال، و ایجاد یک معماری سیاسی باز و فراگیر کمک کند.
نماینده چین ادامه داد: ما امیدواریم دولت موقت افغانستان تلاشهای مثبتی را به نفع مردم افغانستان انجام دهد، انتظارات جامعه جهانی را برآورده سازد و حکومتداری مستقل و مؤثر دولتی از جمله تضمین مؤثر حقوق زنان در تحصیل و اشتغال را تحقق بخشد.
ژانگ تصریح کرد: برای ارتقای گفتگو و تعامل، لازم است کمیته تحریمهای شورای امنیت بستهای از ترتیبات معافیت را برای سفرهای بینالمللی پرسنل مربوطه دولت موقت افغانستان ایجاد کند. اقدامات تحریمی اعمال شده بر پرسنل مربوطه توسط شورا در راستای قطعنامه 1988 نیز باید با توجه به توسعه وضعیت به موقع تعدیل یا لغو شود.
نماینده دائم چین با تأکید بر لزوم حفظ امنیت و ثبات در افغانستان گفت: ما امیدواریم مقامات افغانستان برای مبارزه با تروریسم و جلوگیری از تبدیل شدن دوباره این کشور به مرکز ثقل تروریسم، تدابیر محکم و قوی اتخاذ کنند.
معاملات مواد مخدر میتواند منبع اصلی تأمین مالی تروریسم باشد. ما با قدردانی متذکر میشویم که سطح کشت خشخاش افغانستان در سال جاری به میزان قابل توجهی کاهش یافته است. جامعه جهانی باید از افغانستان حمایت کند و به آن کمک کند تا کشت جایگزین را توسعه دهد، ساختار اقتصادی را بهبود بخشد، و فضا را برای حضور نیروهای تروریستی محدود کند.
نماینده دائم چین با غیرقابل پذیرش خواندن میزان کمکهای بشردوستانه به افغانستان توسط کشورهای توسعه یافته تأکید کرد کشورها نباید کمکهای بشردوستانه را به دیگر مسائل گره بزنند.
ژانگ همچنین تأکید کرد: در درازمدت، جامعه بینالملل باید از کمکهای بشردوستانه فراتر رفته و به افغانستان کمک کند تا در همکاریهای اقتصادی و تجاری منطقهای ادغام شود و در مسیر استقلال اقتصادی و توسعه پایدار گام بگذارد.
این دیپلمات ارشد چینی با تأکید بر لغو تحریمهای خارجی گفت: با توجه به تأثیر تحریمهای یکجانبه بر غذا، آب آشامیدنی، دارو و سایر ملزومات تا سمنت، میلههای فولادی تقویت شده و سایر مصالح ساختمانی، افغانستان با کمبود جدی تدارکات و حتی مشکلات بیشتر در بازسازی اقتصادی مواجه است. ما از کشورهای مربوطه میخواهیم تحریمهای یکجانبه علیه افغانستان را لغو کنند.
همزمان وانگ ونبین، سخنگوی وزارت خارجه چین، در یک نشست خبری گفت: «افغانستان اکنون در دستان ملتش قرار گرفته است.» او به قدرت رسیدن امارت اسلامی در افغانستان را هم «یک دستاورد تاریخی» توصیف کرد.
سخنگوی وزارت خارجه چین سقوط یکباره دولت جمهوریت و بازگشت افغانستان به یک نظام سیاسی بسته و امارتی را «انتقال باثبات قدرت» نامید و افزود: «پس از دو سال، انتقال [قدرت] در افغانستان به طور کلی باثبات بوده و [اداره] آینده این کشور به دست مردم آن بازگشته است.»
درهمین حال بلومبرگ گزارش داد که یک شرکت چینی با حفر بیش از ۱۰ حلقه چاه نفت، تولید نفت خام در افغانستان تحت کنترل طالبان را ۳۰۰ درصد افزایش داده است.
این رسانه هشتم دسامبر نوشت که شرکت نفت و گاز آسیای مرکزی سینکیانگ چین تولید نفت خام در افغانستان را افزایش داده است و به طور بالقوه به دولت طالبان کمک میکند وابستگیاش را به واردات نفت از کشورهای همسایه کاهش دهد.
همایون افغان، سخنگوی وزارت معادن و نفت رژیم طالبان، به این رسانه گفت که این شرکت ۱۰ حلقه چاه نفت جدید در این کشور حفر کرده است و با چهار برابر کردن تولید روزانه، حدود پنج هزار بشکه نفت خام تولید میکند. او تاکید کرد: «این نفت در افغانستان پالایش خواهد شد.»
از زمان بازگشت امارت اسلامی به قدرت در تابستان ۱۴۰۰ خورشیدی، نمایندگان دهها شرکت چینی به افغانستان رفتو آمد داشتهاند. پروازهای مستقیم بین افغانستان و چین هم از سر گرفته شد.
استخراج معدن مس «عینک» و همچنین منابع نفتی در ولایت سرپل و مناطق اطراف آن دو حوزهای است که امارت اسلامی در آن زمینه قراردادهایی با شرکتهای چینی امضا کرده است.
چین نخستین کشوری است که به صورت رسمی، سفیر پیشنهادشده از طرف امارت اسلام را پذیرفته و بلال کریمی که قبلا بهعنوان معاون سخنگوی وزارت خارجه طالبان کار میکرد، استوارنامه خود را به وزارت خارجه چین تحویل داده است.
طالبان در سفارتخانههای افغانستان در مسکو، اسلامآباد و تهران نیز افراد خود را بهعنوان سفیر فرستادهاند. اما هیچکدام در عرف دیپلماتیک بهعنوان سفیر شناخته نمیشوند.
دولت چین به همراه پاکستان و روسیه تنها کشورهایی بودند که پس از حاکمیت مجدد امارت اسلامی همچنان سفارتخانههای خود را در کابل باز نگه داشتند.
وزیر خارجه چین نخستین مقام ارشد یک دولت خارجی بود که به کابل تحت تسلط امارت اسلامی سفر کرد. همچنین، چین پروژههای بزرگ اقتصادی را در افغانستان اجرا میکند و در حال استخراج از مهمترین معادن افغانستان از جمله نفت و گاز شمال و مس عینک لوگر است.
دولت چین به همراه پاکستان و روسیه تنها کشورهایی بودند که پس از حاکمیت مجدد امارت اسلامی همچنان سفارتخانههای خود را در کابل باز نگه داشتند.
وزیر خارجه چین نخستین مقام ارشد یک دولت خارجی بود که به کابل تحت تسلط امارت اسلامی سفر کرد. همچنین، چین پروژههای بزرگ اقتصادی را در افغانستان اجرا میکند و در حال استخراج از مهمترین معادن افغانستان از جمله نفت و گاز شمال و مس عینک لوگر است.
این کشور به دخایر عظیم لیتیوم در افغانستان نیز چشم دوخته و میخواهد که لیتیوم مورد نیاز خود را از این کشور تامین کند. با این حال، دولت چین نگران حملههای تروریستی علیه سرمایهگذاران این کشور در افغانستان است.
شاخه خراسان داعش هشدار داده است که به منافع چین در افغانستان حتما ضربه خواهد زد. پیش از این نیز، آنها با حمله به هتلی در قلب شهر کابل، چند تن از شهروندان چینی را به قتل رسانده بودند.
حامیه نادری
آژنس خبری گردش اطلاعات