جشن عروسی دسته جمعی پنجاه زوج در کابل
مراسم ازدواج دستهجمعی ۵۰ زوج به دوشنبه چهارم جدی، از سوی بنیاد خیریۀ سیداحمد سیلاب در کابل برگزار شد
مسئولان این بنیاد میگویند این اقدام برای جلوگیری از هزینۀ گزاف ازدواج به افرادی که توان تأمین آن را نداشتند، برگزار شده است.
سیداحمد سیلاب، مسئول این برنامه میگوید که این زوجها از ولایتهای مختلف و اقوام مختلف هستند که ازدواجشان به کمک نهادهای خصوصی راهاندازی شده است.
وی هدف از این کار را فرهنگ سازی برای ازدواج آسان وجلوگیری از هزینه های هنگفت در برگزاری عنوان می کنند.
وی با انتقاد از رسم و رواجهای نا پسند و کمرشکن درعروسیها گفت:” متاسفانه حاجی ما 5 وقت پشت سر ملا امام مسجد نماز میخواند اما طویانه خواهر و دخترش میلیونها افغانی مصرف دارد که با پول طویانه حج میروند که نه شرم دارند و نه هم حیا”.
او افزود:” ما به خاطر جلوگیری ازمصارف گزاف و رقابتهای منفی میان خانوادهها، این عروسی دسته جمعی را برگزار کرده تا به فرهنگ غلط در مراسم عروسیها نه بگویم”.
با افزایش هزینههای کمرشکن عروسی در افغانستان، برگزاری مراسم عروسی دستهجمعی زوجهای جوان در آن کشور بیشتر رایج شده است.
روحالله رضایی، جوان ۱۸ سالۀ افغان و یکی از دامادان، به خبرگزاری فرانس پرس گفته است که نمیتوانست مخارج عروسی انفرادی را تامین کند. رضایی گفت: “مصرف یک عروسی سنتی کم از کم ۲۰۰هزار تا ۲۵۰هزار افغانی است، اما به این گونه [عروسی دستهجمعی] بین ۱۰هزار تا ۱۵هزار افغانی هزینه بر میدارد.”
رضایی، جوان هزاره از ولایت غور که به گفتۀ خودش روزانه به مشکل ۳۵۰ افغانی درآمد دارد، ۳۵ نفر را در این محفل دعوت کرده بود، حالانکه اگر به تنهایی عروسی میکرد به گفتۀ خودش “کم از کم ۳۰۰ تا ۴۰۰ نفر” را باید دعوت میکرد.
برای هر زوج یک موتر نیز گلپوش شده بود.
بنیاد سیلاب، یک نهاد خیریه در افغانستان، برای هر یک از این زوجها مبلغ ۱۶۰۰دالر به عنوان تحفه اهدا کرده است. همچنین این زوجهای جوان برخی لوازم خانه و فرش و کمپل را نیز به عنوان تحفه دریافت میکنند.
نمایندگان وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان که در این مراسم دعوت شده بودند، سخنرانی و قرآن تلاوت کردند.
برگزار کنندگان و تسهیل کنندگان گفته اند که برای مراسم روز دوشنبه ۶۰۰ زوج درخواست داده بودند که از آن میان فقط ۵۰ زوج انتخاب و عروسی شان برگزار شد.
سمیعالله زمانی، جوان ۲۳ ساله از شهر کابل با اشاره به همسرش که تازه به عقد وی درآمده است، به خبرگزاری گردش اطلاعات گفت: “برای این روز سه سال تمام انتظار کشیدم، بیصبرانه منتظر دیدارش استم.”
در همین حال، برهان الدین فرملی یکی از دامادهای این برنامه به آژانس خبری گردش اطلاعات گفت: من بیش از دو سال نامزد بودم، به خاطر فراهم کردن پول عروسی به ایران رفته بودم و کارگری میکردم ولی پول ایران هم پایین است هرقدر کار میکردم نمیتوانستم پول پیدا کنم و ازدواج کنم، تا اینکه با این بنیاد خیریه آشنا شدم و از ایران به خاطر ازدواج برگشتم.
اقای فرملی از تمام جوانان که نامزد هستند و قصد ازدواج را دارند میخواهد که از «هزینههای کمرشکن» که زندگی آیندهشان را خراب میکند جلوگیری کرده و در چنین مراسمهای جشن عروسیشان را برگزار کنند.
رحیم الله یکی دیگر از دامادان به آژانس خبری گردش اطلاعات گفت: من در یک خانوادهای زندگی میکنم که پدرم پیر است و خودم هم شغل ثابت ندارم، اگر این بنیاد خیریه زمینه ازدواج مرا فراهم نمیکرد من نمیتوانستم تا چند سال دیگر ازدواج کنم.
علمای دین نیز برگزاری چنین عروسیهای دستی جمعی را امر خداپسند خوانده و بر تداوم چنین برنامهها در سراسر کشور تاکید میکنند.
حجتالاسلام محمد اسماعیل زاهدی؛ یکی از علمای دینی در این محفل طی سخنانی گفت: در فرهنگ قرآنی والدین، اغنیا، تجار و خیرین مسئولیت دارند که امر ازدواج را در خانوادهها و جامعه تسهیل کنند.
او با قدردانی از بنیاد خیریه سید احمد سیلاب افزود: عروسی دستهجمعی امروز که از همه اقوام و اقشار جامعه در آن حضور دارند، نشاندهنده همدلی، همپذیری، وحدت ملی و مسئولیتپذیری تاجران و خیرین را در قبال افراد فقیر جامعه است.
این آگاه امور دینی از امارت اسلامی خواست که در قسمت برچیدن رسم و رواجهای ناپسند که با فرهنگ اسلامی و افغانی در تضاد هستند گام برداشته و فرهنگ عروسی دستهجمعی را در جامعه نهادینه سازد.
گفتنی است که بنیاد خیریه سید احمد سیلاب از چهار سال به این طرف ۲۳ مراسم عروسی دسته جمعی را در ولایات مختلف کشور برگزار کرده که حدود ۴ هزار زوج جوان به کمک مالی این بنیاد زندگی مشترک خویش را آغاز کرده است.
حامیه نادری
آژانس خبری گردش اطلاعات