رهبر حزب جمعیت علمای اسلام پاکستان : با پیام خیرخواهی به کابل آمدهایم
مولانا فضل الرحمان، رهبر حزب جمعیت علمای اسلام پاکستان دیروز در رأس یک هیات وارد افغانستان شد
این سفر به دعوت رسمی دولت سرپرست افغانستان صورت گرفته است و مقام های ارشد دولت از او استقبال گسترده کردند.
این سفر در پی افزایش تنش ها بین افغانستان و پاکستان برسر مسئله حضور جنگجویان تی تی پی در افغانستان و حملات این گروه در پاکستان صورت گرفته است.
اما وزارت خارجه پاکستان، سفر این روحانی پر نفوذ پاکستانی را «شخصی» عنوان کرده است و ممتاز زهرا بلوچ سخنگوی این وزارت از ابراز نظر در مورد آن خود داری کرد.
رهبر حزب جمعیت علمای اسلام پاکستان به محض ورود به کابل، به دیدار مولوی عبدالکبیر، معاون سیاسی رئیس الوزرای امارت اسلامی رفت.
در این دیدار، امیرخان متقی، سرپرست وزارت امور خارجه، عبداللطیف منصور، سرپرست وزارت انرژی و آب، ندا محمد ندیم سرپرست وزارت تحصیلات عالی و محمد خالد حنفی سرپرست وزارت امر به معروف و نهی از منکر و شماری دیگر از مقام های دولت نیز حضور داشتند.
مولوی عبدالکبیر، معاون سیاسی دولت سرپرست در دیدار با مولانا فضل الرحمان از او خواسته است «پیام روشن» امارت اسلامی را از کابل به اسلام آباد منتقل کند که امارت اسلامی «خواستار امن و ثبات در منطقه است و به هیچ کسی اجازه نمی دهد که خاک افغانستان را علیه کسی دیگری استفاده کند.»
معاون سیاسی رئیس الوزرا ابراز امیدواری کرده است که سفر مولانا فضل الرحمان به کابل، در راستای «تحکیم روابط میان افغانستان و پاکستان و در کاهش سؤتفاهمات موثر واقع گردد.»
بر اساس اعلامیه دفتر معاونیت سیاسی، مولوی عبدالکبیر در این دیدار گفته است امارت اسلامی با تمام کشورهای همسایه، به ویژه پاکستان روابط خوب و استوار بر احترام متقابل می خواهد و افزوده است که امارت اسلامی «اطمینان میدهد که از خاک افغانستان به هیچ کسی خطر و تهدید متوجه نخواهد شد و بهتر آن است که به عوض ادعاها و پروپاگند رسانه ای، روی واقعیت ها بحث صورت گیرد.»
مولوی عبدالکبیر در دیدار با مولانا فضل الرحمان، به مسئله اخراج اجباری مهاجران افغانستان از پاکستان نیز اشاره کرده و گفته است که با آنان «رفتار نادرست» صورت گرفته است و خواستار توقف اخراج اجباری آنان و فراهم شدن امکانات برای آنان شده است.
بر اساس این اعلامیه، مولانا فضل الرحمان گفته است که «هر دو کشور اسلامی مشترکات دارند و باید مشکلات از طریق گفتگو حل گردد و ما باید به نفع یکدیگر بسترهای همکاری را ایجاد نموده و با همدیگر تعاون نماییم.»
همزمان مولانا فضلالرحمان، در دیدار با ملا محمدحسن آخوند، نخستوزیر کشور گفته است که هدف سفر او و همراهانش به کابل از بین بردن «سوءتفاهمات» میان امارت اسلامی و دولت پاکستان است.
بر اساس اعلامیه ارگ، مولانا فضلالرحمن در دومین روز سفر خود به افغانستان، قبلازظهر (دوشنبه، ۱۸ جدی) با ملا محمدحسن آخوند و شماری دیگر از اعضای کابینهی دولت سرپرست در قصر چهارچنار ارگ دیدار کرده است.
در این دیدار «عبدالحکیم حقانی» قاضیالقضات، «امیرخان متقی» وزیر خارجه، «نور محمد ثاقب» وزیر ارشاد، حج و اوقاف و شمار دیگری از اعضای کابینه حکومت نیز حضور داشتند.
دفتر نخستوزیر دولت سرپرست به نقل از مولانا فضلالرحمان نوشته است: «هدف از سفر ما به افغانستان این است که میان دو کشور سوءتفاهمات را از میان برداریم و راههای همکاری را در عرصههای سیاسی، اقتصادی، تجارتی و پیشرفت همدیگر جستوجو نماییم.»
بر اساس اطلاعیه منتشر شده، ملا حسن در این دیدار گفت: افغانستان و پاکستان در بخشهای مختلف مشترکات زیادی دارند، ملتهای دو کشور از همدیگر جدا نیستند، شاید در مناسبات میان حکومتهای دو کشور چالش به میان آید، اما مردم و علما بخاطر ارزشهای مشترک از همدیگر جدایی ناپذیرند.
وی با تأکید بر اینکه نظام اسلامی با حضور علما در رأس قدرت در افغانستان برقرار شده است، افزود: شریعت که قانون الهی است به ما اجازه نمیدهد که به کسی ضرر برسانیم. بنابراین امارت اسلامی افغانستان اراده ضرر رساندن به هیچ کشوری، از جمله پاکستان ندارد و به کسی هم اجازه نمیدهد از خاک ما دیگران را تهدید کنند.
نخستوزیر کشور در ادامه نقش علما را در هموار ساختن مشکلات بین دو کشور و از بین بردن سوء تفاهمها مهم و مثبت خواند و تأکید کرد: مسئولین پاکستان باید از رویه ظالمانه در برابر مهاجرین افغان دست بردارند زیرا این گونه برخوردها نه تنها مشکلات را حل نمیکند، بلکه تنها مخالفتها و بدبینیها را افزایش میدهد.
رهبر جمعیت علمای اسلام پاکستان افزوده است: «ما پیام خیرخواهی را آوردهایم و آرزوی ما است که این سفر نتایج مثبت در قبال داشته باشد.»
ملا محمدحسن آخوند، در این دیدار ابراز امیدواری کرده است که سفر مولانا فضلالرحمن باعث تقویت «اخوت و روابط مثبت» میان امارت اسلامی و پاکستان شود.
فضلالرحمن نیز در این نشست درباره اهداف سفرش به افغانستان گفت: هدف از سفر ما به افغانستان این است که میان دو کشور سوء تفاهمات را از میان برداریم و راههای همکاری را در عرصههای سیاسی، اقتصادی، تجاری و پیشرفت همدیگر جستجو کنیم.
وی افزود: حزب جمعیت علمای اسلام صدای خود را در اعتراض به برخورد مسئولین پاکستان در قبال مهاجرین افغان بلند کرده است، اینگونه برخورد را نادرست و باعث مشکلات میان دو کشور میدانیم.
ملا محمدحسن آخوند گفته است: «بنا امارت اسلامی افغانستان بهشمول پاکستان به هیچ کشور همسایه ارادهی ضرر رساندن و ایجاد مشکلات ندارد و نه به کسی اجازه میدهد که از خاک ما دیگران را تهدید نماید.»
نخستوزیر کشور در این دیدار به اخراج مهاجران و پناهجویان افغانستان از پاکستان نیز اشاره کرده و گفته است که پاکستان باید از این «رویهی ظالمانه» دست بردارد.
او گفته است که اینگونه برخوردها، مخالفتها و بدبینیها را افزایش میدهد.
امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجهی کشور نیز در این دیدار گفته است که ایجاد مشکلات پاکستان فراراه ترانزیت و صادرات، همهساله زیانهای مالی هنگفت به تاجران افغانستان وارد میکند.
سرپرست وزارت خارجه گفته است که تجارت و دادوستد اقتصادی میان دو کشور نباید قربانی مسائل سیاسی شود.
ارگ به نقل از مولانا فضلالرحمان نوشته است که حزب جمعیت علمای اسلام صدای اعتراض خود را در رابطه به اخراج مهاجران افغانستان از پاکستان بلند کرده است.
مولانا فضل الرحمان دو روز پیش از سفر به کابل، در مصاحبه با رادیو «مشال» بخش پشتوی رادیو آزادی گفت که او در سفر به افغانستان با هبت الله آخندزاده، رهبر امارت اسلامی نیز دیدار خواهد کرد.
او در این مصاحبه گفت که سفر او به افغانستان با موافقت رهبر امارت اسلامی صورت گرفته است و او حتما با رهبر امارت اسلامی دیدار خواهد کرد.
امارت اسلامی هنوز در این مورد ابراز نظر نکرده اند و مشخص نکرده اند که این روحانی پاکستانی که همواره از چهره های نزدیک به سازمان استخبارات پاکستان (آی اس آی) دانسته می شود، با کدام یک از مقام های امارت اسلامی دیدار خواهد کرد.
در صورتی که مولانا فضل الرحمن با هبت الله آخندزاده، دیدار کند، دومین فرد خارجی خواهد بود که در بیش از دو سال گذشته با او دیدار می کند.
پیش از این محمد بن عبدالرحمان آل ثانی، نخست وزیر و وزیر خارجه قطر در سفر به قندهار با رهبر امارت اسلامی دیدار کرده بود و در مورد موضوعات مختلف از جمله آموزش دختران با او گفتگو کرده بود.
سفر هیات پاکستانی به ریاست مولانا فضل الرحمان درحالی انجام می شود که اسلامآباد هفته گذشته میزبان هیات امارت اسلامی افغانستان به ریاست ملا شیرین آخند معاون اطلاعات نظامی و راهبردی افغانستان و والی قندهار بود.
بن بست در روابط از قبل ناآرام پاکستان و افغانستان به ویژه پس از تسلط امارت اسلامی بر کابل همچنان ادامه دارد و این اختلافات به دلیل اتهامات دو همسایه علیه یکدیگر در بحث مبارزه با تروریسم، کم کاری علیه نیروهای خشونت طلب، سوء مدیریت در مرزهای مشترک و به ویژه تداوم اخراج اتباع افغانستانی غیرمجاز از پاکستان عمیقتر شده است.
امارت اسلامی افغانستان با دعوت از مولانا فضل الرحمان به عنوان چهره سیاسی پرنفوذ در پاکستان برای سفر به کابل تلاش دارد تا مواضع خود در قبال تنشها در روابط دو کشور و برون رفت از وضعیت فعلی از طریق وی را به دولتمردان اسلامآباد منتقل کنند.
حامیه نادری
آژانس خبری گردش اطلاعات