زنان افغانستان خواستار فشار جامعه جهانی بر امارت اسلامی برای بهبود وضعیتشان هستند
هیات معاونت سازمان ملل متحد گزارش داد است که سلامت روان زنان افغانستان بسیار ضعیف است
یافتههای هیات معاونت سازمان ملل متحد (یوناما) نشان میهد که سلامت روان زنان افغانستان بسیار ضعیف بوده، بهطوری که ۷۶ درصد از آنان سلامت روان خود را «بسیار بد» یا «بد» توصیف کردهاند.
براساس این گزارش، اختلال روانی مانند افسردهگی و بیخوابی باعث میشود که زنان و دختران با مشکلات جسمی مانند خستهگی، از دست دادن اشتها و سردرد مواجه شوند.
با این حال، معاونت سازمان ملل متحد گفته است که زنان افغانستان خواستار فشار جامعه جهانی بر امارت اسلامی برای بهبود وضعیتشان هستند.
طبق گزارش مذکور، زنان افغانستان از جامعه بینالمللی درخواست کردهاند که کمکها را برای بهترشدن شرایط زنان و تسهیل فرصت گفتوگوی مستقیم میان آنان و امارت اسلامی پیوند دهد، آنها تاکید کرده اند که بسیاری از زنان از این درخواست بهعنوان تنها راه به خاطر ایجاد مسیرهای مشارکت در تصمیمگیریها حمایت کردهاند.
زنان همچنان از بازیگران بینالمللی خواستهاند که از توانمندسازی اقتصادی زنان بهویژه رسیدهگی به فقر و سلامت روان آنان حمایت کنند.
درهمین حال پیو سمیت(Pio Smith) مسول بخش آسیا پاسفیک، صندوق جمعیت سازمان ملل متحد بعد از یک مسافرت پنج روزه به چندین ولایت کشور می گوید که رنج زنان و دختران افغان ادامه دارد و جامعۀ جهانی نباید تمرکز خود را بر افغانستان از دست دهد.
آقای سمیت این موضوع را سه شنبه(۱۲ سپتمبر) در ویدیوی که در شبکۀ ایکس(تویتر سابق) منتشر کرده، می گوید:
” من زنان و دخترانی را ملاقات کردم و به یاد خواهم داشت که داستان های واقعی توام با غم، اندوه و ناامیدی شان را قصه کردند و تعدادی از آنها احساس خودکشی می کنند، زیرا امیدی به آینده ندارند.”
مسول بخش آسیا پاسفیک صندوق جمعیت سازمان ملل متحد در جریان این سفر هنگام بازدید از شفاخانۀ ملالی در کابل اطمینان داده که این ادارۀ سازمان ملل متحد به حمایت خود از این شفاخانه، در زمینۀ ارائۀ خدمات صحی رایگان برای زنان ادامه خواهد داد.
پیو سمیت بار دیگر تاکید کرده که جامعه جهانی باید تمرکز خود را روی افغانستان، زنان و دختران افغان از دست ندهد، زیرا آنها همچنان از چندین بحران طولانی مدت در این کشور رنج می برند که به دلیل زلزله های اخیر در ولایت هرات و هجوم عودت کنندگان اجباری از پاکستان به افغانستان، تشدید شده است.
در این دو سال حاکمیت امارت اسلامی موارد چشمگیری از خودکشی زنان و دختران نیز گزارش میشود، یکی از عوامل آن مشکلات روانی دانسته میشود.
زنان در این گزارش خواستار فشار جامعه بینالمللی برای بهبود وضعیت شان شدند و خواهان گفتوگوی مستقیم با امارت اسلامی هستند.
آنها از رهبران مذهبی و قبیلهای خواستهاند در گفتوگوهای با امارت اسلامی حمایت زنان را مطرح کنند.
یوناما با ارائه این یافتهها هشدار داد که وضعیت سخت زنان در افغانستان، بحران بزرگ انسانی را رقم خواهد زد.
همچنان در گزارش قبلی یونما به آزادی بیان و فعالیت رسانهها هم اشاره شده و در آن آمده بود که مقامات ادارههای اطلاعات و فرهنگ امارت اسلامی بدون گفتگو با خبرنگاران و رسانهها به بهانه نظارت بر رسانهها، فعالیتهای آنها را زیر نظر دارند و استقلال آنها را با تهدید مواجه کردهاند.
در ان گزارش به بازداشت خودسرانه برخی از خبرنگاران نیز اشاره شده و گفته شده برخی از خبرنگاران به دلیل انتشار گزارش علیه مقامات امارت اسلامی بازداشت شدهاند.
در پایان گزارش فوق آمده است که فعالیتهای وزارت «امر به معروف و نهی از منکر» بیشترین تأثیر را بر زندگی روزمره و آزادیهای اولیه زنان و دختران داشته است.
یوناما میگوید که امارت اسلامی نزدیک به ۷۰ فرمان و دستورالعمل برای محدودکردن حقوق اساسی و آزادیهای اساسی زنان وضع کردهاند
جواد رسولی
آژانس خبری گردش اطلاعات