Kabul

عقب نشینی اسلام اباد از مذاکرات صلح با طالبان پاکستانی

سرپرست وزارت خارجه‌ امارت اسلامی گفته است که در مذاکرات دولت پاکستان با طالبان پاکستانی (تی‌تی‌پی) هر دو طرف به توافق نزدیک شده بودند، اما دولت اسلام‌آباد از این مذاکرات عقب‌نشینی کرد

«امیرخان متقی» سرپرست وزارت امور خارجه حکومت موقت در دیدار با «مشاهد حسین سید» یکی از سناتورهای پاکستانی گفته است در پی مذاکرات «تی.‌تی.‌پی» با دولت پاکستان بیشتر موضوعات مورد اختلاف دو طرف حل شده بود اما اسلام‌آباد از این گفتگوها عقب‌نشینی کرد.

سناتور پاکستانی با اشاره به مذاکرات گذشته به نقل از امیرخان متقی خاطرنشان کرد تنها موضوع حقوقی مناطق قبایلی پاکستان میان اسلام‌آباد و تحریک طالبان پاکستانی حل‌نشده باقی مانده بود.

وی به نقل از متقی گفته است که پس از یک سلسله ملاقات بین مقام‌های پاکستانی و رهبری تحریک طالبان پاکستان، اکثر مسائل حل شده بود و هر دو طرف به توافق نزدیک بودند. این مذاکرات با میانجی‌گیری امارت اسلامی افغانستان انجام می‌شد.

حسین سید گفته است: «اول، آقای متقی با انعکاس روحیه‌ افغانی، تصریح کرد که افغانستان به‌طور غریزی به فشارها واکنش منفی نشان می‌دهد و هرگونه ارعاب یا تهدید از سوی هر کسی را رد می‌کند.»
با این حال، سناتور پاکستانی اضافه کرده است که در گفت‌وگوه با متقی دریافته است که به نظر می‌رسد هیچ کانال ارتباطی در سطح بالا بین رهبری عالی دولت اسلام‌آباد و کابل وجود ندارد و از این رو دو طرف در مسائل جدی درگیر اتهامات، سرزنش و انگشت‌نشان دادن علیه یک‌دیگر می‌شوند.

براساس گفته امیرخان متقی، گروه تی.‌تی.‌پی خواستار لغو ادغام مناطق قبایلی در ایالت «خیبرپختونخوا» بود، خواستی که از سوی دولت پاکستان پذیرفته نشده است.

اما اکسپرس تریبون نوشته است که دولت پاکستان لغو ادغام مناطق قبایلی را خط سرخ خود دانسته و برای هر معامله با طالبان پاکستانی، شرایط روشنی در نظر گرفته است.

به‌ نوشته‌ اکسپرس تریبون، این شرایط شامل پایبندی به قانون اساسی پاکستان و خلع سلاح کامل است.

مقام‌های پاکستانی در این مورد ابراز نظری نکرده‌اند اما پیش از این نیز دولت اسلام‌آباد، تحریک طالبان را به عدم تمایل به مذاکرات صلح متهم کرده بود.

پیش از این نخست وزیر دولت موقت پاکستان تصریح کرد اسلام‌آباد قصد مذاکره با طالبان پاکستانی «تی‌تی‌‎پی» را ندارد و برای مبارزه با این گروه به اندازه کافی قدرتمند است.

«انورالحق کاکر» نخست وزیر دولت موقت پاکستان در یک نشست خبری در پاسخ به پرسشی با رد احتمال مذاکره با تحریک طالبان پاکستان گفت دولت به اندازه کافی قدرتمند است تا با این گروه مبارزه کند، چه اینکه این مبارزه یک سال یا صد سال طول بکشد.

کاکر تصریح کرد: ما هیچ قصدی برای گفتگو با تی‌تی‌پی نداریم. آنها فرزندان ما را می‌کشند و ما نیز آنها را خواهیم کشت.

وی با اشاره به افزایش تنش‌های اسلام‌آباد با کابل به‌ویژه در مسئله پناهجویان نیز اظهار داشت پاکستان خواهان برقراری یک رابطه سالم با افغانستان و رفت‌وآمد فرامرزی بر اساس اصول جهانی است و بر لزوم ایجاد یک سیستم تردد مرزی با رعایت اصول بین‌المللی ویزا و پاسپورت با هدف گذار از روابط ناسالم کنونی به روابط سالم‌تر تأکید کرد.

نخست وزیر دولت موقت پاکستان بار دیگر با تکرار ادعای نقش اتباع افغانستان در ناامنی‌های این کشور اظهار داشت: نه همه، بلکه بخشی از [اتباع افغانستان] در فعالیت‌های نامطلوب دست دارند.

درعین حال معاون نماینده پاکستان در سازمان ملل در اظهاراتی مدعی شد طالبان پاکستانی «تی‌تی‌پی» دارای سلاح‌های مدرن است و از آن برای ناامنی منطقه و پاکستان استفاده می‌کند، وی از سازمان ملل خواستار تحقیقات در مورد چگونگی دستیابی آنان به این تسلیحات مدرن شد.

«عثمان جادون»، معاون نماینده پاکستان در سازمان ملل در اظهاراتی مدعی شد «تی‌تی‌پی» دارای سلاح‌های مدرن است و از آن برای ناامنی منطقه و پاکستان استفاده می‌کند.

وی از سازمان ملل خواستار تحقیقات در مورد چگونگی دستیابی آنان به این تسلیحات مدرن شد.
عثمان جادون همچنین در جریان یک گفتگوی مستقل در شورای امنیت سازمان ملل، تهدیدات ناشی از قاچاق غیرقانونی تسلیحات و سوء استفاده از آن در منطقه را نگران کننده خواند.

وی تصریح کرد: گروه‌های تروریستی مانند تحریک طالبان پاکستان سلاح‌های مدرن را نمی‌سازند بلکه آن‌ها را از بازارهای غیرقانونی اسلحه به دست می‌آورند یا از نهادهایی دریافت می‌کنند که می‌خواهند منطقه یا کشور خاصی را بی‌ثبات کنند.

معاون نماینده پاکستان در سازمان ملل در این گفتگو با جامعه جهانی برای افشای کسانی که مسئول حمایت و تأمین مالی تی‌تی‌پی هستند اعلام همکاری کرد.

این دیپلمات پاکستانی با تأکید بر مسئولیت دولت‌ها و سازمان‌ ملل در اقدام برای جلوگیری از تجارت غیرقانونی و انتقال تسلیحات مدعی شد: پس از تسلط امارت اسلامی بر افغانستان، حملات تی‌تی‌پی علیه ارتش این کشور افزایش یافته است.

بربنیاد گزارش تازه موسسه مطالعات درگیری و امنیتی پاکستان (PICSS) این کشور در سال جاری میلادی، گواه بیشترین حملات انتحاری پس از سال ۲۰۱۴ بوده است.

 این نهاد روز دوشنبه، ۲۵ دسامبر، در گزارشی گفته که نیمی از این حملات نیروهای امنیتی پاکستان را هدف قرار داده است.

 براساس این گزارش، در پی ۲۹ حمله انتحاری بزرگ در سال ۲۰۲۳ در این کشور، دست‌کم ۳۲۹ تن کشته و ۵۸۲ تن دیگر زخمی شده‌اند.

جواد رسولی
آژانس خبری گردش اطلاعات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا