اقتصاد

علاقه مندی کشاورزان به کشت گیاه هنگ در بدخشان

بنابر حاصلات خوب گیاه‌هنگ (آنغوزه ) شماری از کشاورزان به کشت این گیاه روی آورده اند.

 آن‌ها می‌گویند که از پرورش این گیاه مفاد خوبی به دست می‌آورند.

عبدالاحمد نام دارد. ۳۰ سال از عمر خود را در دهقانی و کشاورزی در ولسوالی بهارک بدخشان سپری نموده است.

عبدالاحمد از بام تا شام به کشت و زراعت مصروف است.

او می گوید؛ “از امارت اسلامی می‌خواهیم مالی از دهاقین حمایت کند و برای ما کود کیمیاوی، تخم اصلاح شده بذری، نبات هنگ(آنغوزه) که بتواند مصارف زندگی ما را پوره کند؛ توزیع نمایند، چون در حال حاضر ما از کشت تریاک که از روی مجبوری زرع می نمودیم دست برداشتیم و باید از سوی حکومت و موسسات بین المللی حمایت شویم”.

بدخشان در شمال‌شرق افغانستان یک ولایت زراعتی و کوهستانی می‌باشد و بیش از ۸۰ درصد مردم این ولایت مصروف زراعت و مالداری اند و از این طریق امرار معاش می‌کنند.

احمد یکی دیگر از کشاورزان در ناحیه هشتم شهر فیض‌آباد است.
او  به خبرنگار آژانس خبری گردش اطلاعات می گوید: هنگ هرچند‌ حاصلات‌اش دیر به ثمر می‌رسد با آن هم درآمد خوب دارد.
او اضافه میکند، امسال تقریبا ۳جریب‌ زمین را هنگ کاشت کردیم و تلاش می‌کنم تا حاصلات خوب دهد”‌.

در همین حال ریاست زراعت، آبیاری و مالداری بدخشان به هدف گسترش فضای سبز و تغییرات اقلیمی به اندازه ۱۲,۵ جریب زمین را در مربوطات باغ ذخیره ولسوالی بهارک، قوریه نبات هنگ یا آنغوزه و نهال های مثمر و غیر مثمر  می سازد.
 
انجنیر روح الله نوری امر منابع طبیعی ریاست زراعت آبیاری و مالداری می‌گوید؛ “طبق پلان انکشافی وزارت زراعت آبیاری و مالداری مبلغ ۵۵۰ هزار افغانی را از بودجه انکشافی این وزارت به هدف ایجاد قوریه برای هنگ غوزه و درختان مثمر مانند بادام، چهار مغز، ناک، زرد آلو و نهال های غیر مثمر مانند سرو، کتلپا، ناجو وغیره در نظر گرفته است”.

او  در ادامه  افزود: “ما عملا به اندازه ۲,۵ جریب زمین آنرا قوریه برای هنگ غوزه، ۱جریب زمین را برای بذر نهال و درختان مثمر و مقدار ۹ جریب آنرا بلاک بندی جهت احداث نهال نموده ایم و قرار است سال آینده در ولسوالی بهارک بدخشان مورد بهره برداری قرار گیرد”.

به گفته پزشکان در بدخشان آنغوزه یکی از گیاهان دارویی است که علاوه بر خواص درمانی که دارد از آن برای خوش طعم کردن غذاها نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد که دارای بوی تند و طعم تلخی است.

علاقمندی به گیاه هنگ در حالی در بدخشان افزایش یافته است که پیش از این دهقانان در بدخشان علاقمند کشت خشخاش بودند.

باید گفت که گیاه آنغوزه، بین ۲۰ تا ۳۰ سال عمر می‌کند و هر سال باغداران از هر بوته آن۱۰ الی ۲۰ بار شیره جمع‌آوری می‌کنند.

رامین “اندیشور”
آژانس خبری گردش اطلاعات،
فیض‌آباد-بدخشان،

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا