فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران خواستار آزادی خبرنگاران زندانی در افغانستان شد


فدراسیون بینالمللی خبرنگاران (IFJ) با اشاره به بازداشت و محاکمه خبرنگاران در افغانستان نسبت به نقض حقوق رسانهها در کشور ابراز نگرانی کرده است
این فدراسیون روز جمعه، ۲۴ قوس، با نشر بیانیهای گفته است که امارت اسلامی هرچه زودتر به فشار و تخلفات علیه رسانهها پایان دهند و کارمندان رسانهای که نزد امارت اسلامی زندانیاند را آزاد کنند.
این نهاد افزوده است: «جامعه بینالمللی باید به امارت اسلامی فشار بیاورد تا تخلفات خود را علیه رسانهها متوقف کند و عبدالرحیم محمدی، خبرنگار تلویزیون تمدن و سلطانعلی جوادی، مدیرمسوول رادیو نسیم در دایکندی را آزاد کنند.»
به گفته این نهاد، اگر فشارها بر رسانهها در افغانستان ادامه یابد، جامعه رسانی آسیبپذیر این کشور مجبور میشوند اطلاعرسانی را بهطور کامل متوقف کنند و این به بافت شکننده آزادی بیان در کشور آسیب جدی میرسانند.
محمدی به تاریخ ۴ دسامبر از سوی نیرو های استخبارات امارت اسلامی در کابل بازداشت و جوادی پنج روز پیش، (۱۰ دسامبر) از سوی دادگاه در ولایت دایکندی به یک سال زندان محکوم شد.
امارت اسلامی وی را به همکاری با رسانههای بیرونی و جاسوسی محکوم کردهاند.
تلاش امارت اسلامی برای محافظت از امنیت تمامی خبرنگاران در افغانستان، خواست دیگر فدراسیون بینالمللی روزنامه نگاران از دولت سرپرست است که، در اعلامیه مطرح شده است.
در بخشی از اعلامیه فدراسیون بینالمللی روزنامه نگاران آمده است که:سرکوب اخیر رسانههای افغانستان باعث شده است که روزنامهنگاران و کارکنان رسانهها با وجود تضمینها؛ همچنان با حوادث فزاینده دستگیری، آزار ،اذیت و حمله خودسرانه مواجه شوند.
این فدراسیون در بخش دیگر این اعلامیه از امارت اسلامی خواسته است تا پروندههای مربوط به کار رسانهها از طریق کمیسیون رسیدهگی به شکایات و تخلفات رسانهای بررسی شود.
همچنان آنتونی بلانگر، دبیرکل این فدراسیون گفته است که “تهدید و ارعاب روزنامهنگاران ابزاری ناخوشایند برای ساکت کردن نظرات عمومی از سوی امارت اسلامی است.”
آقای بلانگر اطلاع رسانی مستقل و بدون سانسور را حق شهروندان افغانستان دانست و گفت که روزنامهنگاران باید بتوانند “بدون اینکه ترس از حمله ماموران به خانههایشان و توقیف وسایل مورد نیاز برای انجام کارشان را داشته باشند” به فعالیت بپردازند.
در عین حال فدراسیون خبرنگاران افغانستان در تبعید بازداشت خبرنگاران توسط اداره استخبارات امارت اسلامی را نکوهش کرده و این اقدام را در تقابل با ارزشهای آزادی بیان خوانده است.
این فدراسیون در اعلامیه مطبوعاتی شان از نهادها و مجامع بینالمللی حامی رسانهها خواسته تا با اعمال فشار امارت اسلامی را وادار نمایند تا از اقدامات علیه خبرنگاران دست برداشته و آزادی بیان را زیر سوال نبرند.
همزمان، مرکز خبرنگاران افغانستان از امارت اسلامی خواسته است تا عبدالرحیم محمدی٬ یکی از خبرنگاران محلی ولایت کندهار را از بازداشت رها کنند.
اعلامیه این مرکز می گوید که آقای محمدی بتاریخ ۱۳ قوس به ادارۀ استخبارات درکندهار احضار شده بود و بعد از آن هیچ معلوماتی دربارۀ سرنوشت وی در دست نیست.
اعلامیه خواستار رهای بی قید و شرط آقای محمدی شده است.
همچنان حشمت الله وجدانی، سخنگوی فدراسیون خبرنگاران افغان در تبعید، ناوقت روز شنبه به رسانه ها گفت: «بعد از حاکمیت دوبارۀ امارت اسلامی بر افغانستان، تعدادی زیادی از رسانه ها و خبرنگاران با محدودیتهای مختلف روبرو شدند.
این موضوع باعث شد تا شماری زیادی از خبرنگاران افغانستان را ترک کنند، به کشورهای همسایه و اروپایی مهاجرت کنند.
اخیراً یک خبرنگار افغان به اسم ضمیر که از ایران باز گشته بود، توسط استخبارات امارت اسلامی دستگیر شده، فدراسیون خبرنگاران افغان در تبعید این موضوع را یک نگرانی بزرگ و جدی می داند.”
امارت اسلامی در مورد اعلامیه روز گذشتۀ فدراسیون خبرنگاران افغان در تبعید چیزی نگفته اند، اما قبلا گفته بودند که در چهارچوب ارزش های افغانی و اسلامی به آزادی بیان در افغانستان پایبند هستند.
از سوی دیگر، نهاد حمایت از رسانه های آزاد افغانستان”نی” می گوید که در حدود دو سال حکومت دوبارۀ امارت اسلامی بر افغانستان، فعالیت ۵۰ درصد رسانه ها متوقف شده و ۷۰ درصد از کارمندان رسانه ای و خبرنگاران بیکار شده اند.
این نهاد به رسانه ها گفته که بسیاری از کارمندان رسانه ای مسلکی افغانستان را ترک کردند و کار خبرنگاری و ژورنالیزم در افغانستان به دلیل کمبود منابع فیزیکی، مادی و اقتصادی کاهش یافته است.
این درحالی است که سازمان گزارشگران بدون مرز روز پنجشنبه اعلام کرد که ۴۵ خبرنگار در سال ۲۰۲۳ هنگام انجام وظیفه حرفهای خود در سراسر جهان کشته شدند.
آمار سالانه گزارشگران بدون مرز نشاندهنده کاهش تعداد خبرنگاران کشتهشده نسبت به سال گذشته میلادی است. ۶۱ خبرنگار در سال ۲۰۲۲ جان خود را هنگام فعالیت حرفهای از دست داده بودند.
گزارشگران بدون مرز تنها خبرنگارانی را که حین انجام وظیفه حرفهای کشته شدند در آمار خود جای داده است.
گزارشگران بدون مرز شمار خبرنگارانی را که در سطح جهان در بازداشت یا اسارت به سر میبرند ۵۲۱ نفر اعلام کرده است. این رقم سال گذشته ۵۶۹ نفر بود. بلاروس، چین و میانمار سه کشوری هستند که بزرگترین زندانهای روزنامهنگاران در جهان محسوب میشوند.
حامیه نادری
آژانس خبری گردش اطلاعات
