Kabul

مسیر جدیدی برای اتصال افغانستان و چین در حال ساخت است

معاون نخست وزیر دولت سرپرست با تاکید بر توسعه با دولت پکن گفت، جاده‌ای بین افغانستان و چین در حال ساخته شدن است

«ملاعبدالغنی برادر» معاون نخست‌وزیر حکومت امارت اسلامی اظهار داشت جاده‌ه‎ای در شهرستان «واخان» ولایت بدخشان در شمال شرق افغانستان درحال ساخت است که با تکمیل آن مسیر جدیدی میان افغانستان و چین ایجاد می‌شود.

وی افزود این جاده که افغانستان و چین را به هم وصل می‌کند، می‌تواند مسیری برای تردد و انتقال کالاهای تجاری دو کشور باشد.

دولت پیشین افغانستان در حمل 1400 اعلام کرده بود این جاده 49.7 کیلومتر طول دارد و از منطقه «بزهای گنبد خورد» در پامیر بدخشان آغاز شده و تا پایان شهرستان واخان ادامه خواهد یافت و به مرز چین می‌رسد.

ملابرادر این اظهارات را به مناسبت افتتاح یک مسجد در ولایت قندهار مطرح کرد و گفت این جاده به اقتصاد افغانستان کمک می‌کند.

درهمین حال «امیرخان متقی» وزیر خارجه افغانستان در در سومین نشست مجمع «ترانس هیمالیا» در چین از تمایل کابل برای توافق و همکاری با پکن در احداث کریدور «واخان» خبر داد.

متقی در این نشست گفت: رشته کوه هیمالیا نباید نشانه جدایی ما و چین باشد، بلکه باید نمونه‌ای از پیوند باشد و دو کشور را با هم متصل کند.

وی افزود: جهت‌گیری کنونی سیاست بین‌الملل به سمت منطقه‌گرایی است و منطقه ترانس هیمالیا در این زمینه ظرفیت‌های زیادی دارد و این مجمع ابزار مؤثری برای این گفتگوها است.

وزیر خارجه با اظهار اینکه امنیت و ثبات در افغانستان تأمین شده است، ادامه داد: اکنون زمان آن فرا رسیده که افغانستان به جای میدان جنگ، به مرکز ارتباط اقتصادی در منطقه تبدیل شود.

به دنبال این اظهارات شماری از آگاهان امور اقتصادی تصریح کردند که ساخت سرک واخان – بدخشان سهولت‌های زیادی را در عرصه تجارت با چین به میان می آورد.

براساس گفته‌های آنان؛ این شاهراه در کنار واردات و صادرات مستقیم به چین، در عرصه ترانزیت نیز می‌تواند منفعت خوبی را متوجه افغانستان بسازد.

سمیع الله فطرت میگوید که چین از عمده‌ترین شریک‌های تجاری افغانستان است که سالیانه تاجران به ارزش میلیون‌ها دالر کالا از این کشور وارد و یا صادر می‌کنند.

او اضافه کرد که اکنون با ایجاد راه زمینی از یک طرف در کاهش هزینه‌ها برای تاجران سهولت به میان می آید و از سوی دیگر تاجران افغانستانی میتوانند تا اجناس خود بدون منتظر بودن در دهلیز هوایی از طریق جاده به چین صادر کنند.

سمیه رادفر گفت:چین در حال حاضر از غول‌های اقتصادی دنیا به شمار می‌آید که با اکثر کشورهای جهان به ویژه منطقه رابطه تجاری دارد.

او اضافه کرد که با ایجاد سرک واخان – چین، این کشور می‌تواند تا کالاهای خود را از طریق افغانستان به منطقه صادر کند که افغانستان سالیانه منفعت بزرگ اقتصادی را از بابت ترانزیت کسب خواهد کرد.

او همچنین در بخشی از صحبت‌های خود گفت که امارت اسلامی بعد از استقرار در کشور گام‌های ارزشمندی را در راستای ساخت زیربنای اقتصادی کشور برداشته است که در آینده این‌ کشور را از وابستگی نجات خواهد داد.

در همین حال وزارت صنعت و تجارت دولت سرپرست می‌گوید که سرپرست این وزارت در نشست «یک کمربند و یک جاده» در مورد طرح‌های ساخت جاده از طریق کریدور واخان، یک خط باریک و کوهستانی در شمال افغانستان، برای دسترسی مستقیم به چین گفت‌وگو کرده است.

مسؤولان در اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری می‌گویند که اتصال افغانستان به دهلیز اقتصادی سی‌پیک، موجب توسعه اقتصاد و رشد تجارت در کشور خواهد شد.

خانجان الکوزی، عضو هیأت مدیره اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری به رسانه ها گفت که اتصال به پروژه‌ها و دهلیزهای اقتصادی همانند «سی‌پیک» میتواند افغانستان را از وابستگی نجات بدهد.

الکوزی اضافه کرد که با وصل شدن افغانستان به دهلیز اقتصادی سی‌پیک، میزان صادرات کالاهای بازرگانی کشور افزایش خواهد یافت.

او ابراز امیدواری کرد که هرچه زودتر کارهای عملی از طریق این دهلیز آغاز گردد.

الکوزی همچنین گفت که ساخت شاهراه واخان-چین گذشته از افزایش روابط بازرگانی میان افغانستان و چین می‌تواند، میزان تجارت چین را با کشورهای آسیا و اروپا را بیشتر سازد و افغانستان به عنوان یک مسیر ترانزیت از این تجارت سود ببرد.

بر اساس گزارش‌ها، موضوع ساخت این جاده ابتدا در سال 1393 و در جریان سفر اشرف غنی به چین مطرح شد. غنی از چین خواسته بود که با ایجاد بزرگراه، راه قدیمی ابرایشم احیا شود تا تردد کاروان‌های تجاری میان افغانستان و چین تسهیل شود.

به گزارش اندیپندنت کار ساخت این بزرگراه حدود هفت سال پس از سفر اشرف غنی به چین آغاز شد، اما پیش از تکمیل شدن، دولت اشرف غنی فروپاشید.

این سرک جغلی که ۴۹.۷ کیلومتر طول دارد از منطقه بزهای گنبد خورد پامیر بدخشان شروع تا انتهای ولسوالی واخان ولایت بدخشان امتداد دارد که تقریباً به مرز چین می رسد، کار اعمار این سرک ۱۵ فیصد پیشرفت دارد.

این سرک نظر به پلان آینده دولت افغانستان بخشی از کوریدور (دهلیز) واخان را تشکیل می دهد که به واسطه آن افغانستان را چند گام دیگر به اتصال منطقه ای و سیاست اقتصاد محور نزدیک می کند.

واخان یک منطقه کوهستانی در بدخشان است که قبلاً به وسایل نقلیه دسترسی نداشت، اما در حال حاضر وزارت فواید عامه اعماراین سرک جغلی روی دست گرفته است تا در آینده به شکل اساسی اسفالت و یک راه ترانزیت با کشور چین باشد.

این سرک جغلی افغانستان و چین را با هم وصل می کند، توسط وزارت فواید عامه با هزینه بیشتر از ۳۶۹ میلیون افغانی با ۲۲ شورای محلی منعقد شده است که از بودجه ملی افغانستان تمویل می شود.

ولسوالی واخان در ارتفاعات بدخشان واقع شده است، شرایط آب و هوایی با سایر مناطق کشور متفاوت است به همین اساس در بعضی مناطق آن هوا سرد و برفی است؛ و کار با تأخیر انجام می شود اما در برخی دیگر که هوا معتدل است کار به سرعت در حال انجام است.

مسیر واخان نه تنها یک راه کوتاه میان چین و افغانستان است که از طریق آن مواد اولیه و محصولات داد و ستد می شود بلکه به گردشگران برای رسیدن به پارک ملی واخان نیز کمک می کند.

دولت سرپرست افغانستان در دو سال گذشته سعی کرده‌اند با جلب توجه کمک‌کنندگان بین‌المللی، کار اتمام پروژه‌های نیمه‌کاره دولت اشرف غنی را در اختیار بگیرند.

حامیه نادری
آژانس خبری گردش اطلاعات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا