وخامت اوضاع بشری در سال ۲۰۲۴



کمیته بینالمللی نجات (IRC) در گزارشی اعلام کرد که تغییرات اقلیمی، تشدید درگیریهای مسلحانه، افزایش بدهیها و کاهش حمایتهای بینالمللی باعث تسریع بحرانهای بشردوستانه در سراسر جهان بهویژه در افغانستان در سال 2024 خواهد شد
این سازمان امروز پنجشنبه در فهرست نظارت اضطراری خود در سال ۲۰۲۴ به ۲۰ کشور عمدتاً آسیایی و افریقایی اشاره کرد که در آنها بیشترین احتمال بدتر شدن وضعیت بشردوستانه در سال آینده وجود دارد.
براساس این گزارش، افغانستان بار دیگر در میان نُه کشور آسیایی، در جایگاه سوم قرار گرفته است.
دیوید میلیبند، رئیس کمیته بینالمللی نجات در اعلامیهای گفت: «این بدترین زمان است.» او به تطابق اقلیمی، توانمندی زنان، بانکداری مردم محور، حمایت از بیجاشدگان و جلوگیری از معافیت از مجازات تاکید کرد.
پیش از این ملل متحد چهل و شش میلیارد دالر برای کمکهای بشری در سال ۲۰۲۴ درخواست کرده بود.
سودان در صدر فهرست نظارت اضطراری قرار دارد و پس از آن مناطق فلسطینی و سودان جنوبی در این فهرست جا گرفته اند.
پس از آنها نه کشور صحرای افریقا، میانمار و افغانستان در آسیا، سوریه، لبنان و یمن در شرق میانه، اوکرایین در اروپا و اکوادور در جنوب امریکا و هائیتی شامل این لیست هستند.
کمیته مذکور گفته است که این ۲۰ کشور حدود ۱۰ درصد جمعیت جهان را دارند، در حالی که همین کشورها نیازمند ۸۶ درصد کمکهای بشری هستند و ۷۰ درصد افراد بیجاشده را در خود جا داده اند. این کشورها همچنین با فقر شدید و خطرات اقلیمی روبرو میباشند.
این درحالیست که همزمان با ۲۸مین نشست سازمان ملل متحد در بارۀ تغییرات اقلیمی، دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) از جوانب دخیل خواسته که بجای آگاهیدهی وارد عمل شوند، زیرا بهگفتۀ این سازمان، پیامدهای تغییرات اقلیمی زندگی روزمرهٔ میلیونها افغان را متأثر میسازد.
این گزارش زمانی نشر میشود که تعداد افراد نیازمند به کمکهای بشردوستانه در سال جاری به ۳۰۰ میلیون نفر رسیده است. علاوه بر آن شمار کسانی که مجبور به ترک خانههای خود شده اند، به ۱۱۰ میلیون نفر افزایش یافته است.
درهمین حال سازمان ملل متحد روز دوشنبه هفته جاری با اعلام هشدار در مورد تبعات انسانی جنگها، شرایط اضطراری آب و هوایی و بحران اقتصادی در افغانستان و جهان، برای جذب بودجهای ۴۶.۴ میلیارد دالری به منظور اعطای کمکهای بشردوستانه به ۱۸۰.۵ میلیون نفر، فراخوان داد.
سازمان ملل در این فراخوان، چشمانداز سال ۲۰۲۴ را «تاریک» توصیف و تاکید کرد که در صورت عدم تامین بودجه کافی برای کمکهای بشردوستانه، مردم نیازمند جان خود را هزینه خواهند کرد.
سازمان ملل برای سال ۲۰۲۳ نیز برای تامین بودجهای ۵۶.۷ میلیارد دلاریِ کمکهای بشردوستانه اعلام نیاز کرده بود ولی تنها ۳۵ درصد آن تامین شد که بزرگترین کسری بودجه این سازمان را در سالهای اخیر رقم زد.
همچنین، سال ۲۰۲۳ نخستین سال از ۲۰۱۰ به این سو است که کمکهای جامعه بینالمللی برای تامین بودجه کمکهای بشردوستانه نسبت به سال قبل از آن کاهش یافته است.
سازمان ملل برای سال ۲۰۲۴ تصمیم گرفته تا رقم درخواستی خود را کاهش دهد و تمرکز خود را بر تامین فوریترین و ضروریترین نیازها قرار دهد.
بر اساس اعلامیۀ یوناما، افغانستان از جمله ده کشور آسیبپذیر است که در برابر تأثیرات تغییرات اقلیمی کمترین آمادگی را دارد.
حامیه نادری
آژانس خبری گردش اطلاعات