Kabul

پاکستان در مورد افغانستان اشتباه می‌کند

عرب نیوز در مطلبی نوشت در بحبوحه اختلافات داخلی و فشارهای خارجی، تعقیب سیاست «عمق استراتژیک» توسط پاکستان سبب تیرگی روابط کابل و اسلام‌آباد شده است

به نقل از تسنیم روزنامه مشهور «عرب نیوز» عربستان در تشریح روابط تیره کابل-اسلام‌آباد نوشت: از نظر تاریخی، روابط پاکستان با افغانستان هرگز به طور پیوسته دوستانه یا به طور مداوم خصمانه نبوده است، بلکه همیشه با کینه بوده و این ناسازگاری‌ها همیشه با آداب دیپلماتیک پوشانده شده است.

این جهت‌گیری‌های متضاد را نمی‌توان به هیچ دوره یا رژیم خاصی نسبت داد، جز اینکه در دوران پیش از نظام کمونیستی و مداخله شوروی، ما شاهد چند سال طولانی دوره صمیمیت و درک از یکدیگر می‌باشیم.

در این مطلب آمده است: آنچه پاکستان نتوانسته درک کند این است که افغان‌ها از تمام عقایدی که توسط آنها حمایت شود، هرگز با این کشور احساس راحتی نداشته‌اند که به آنها بگویند چه چیزی برای آنها خوب است یا چه نوع روابط باید با آنها داشته باشند، آنها افراد مستقلی هستند و مایل به مقابله با هر قدرتی چه بزرگ یا کوچک هستند تا استقلال نسبی خود را حفظ کنند.

مطلب می‌افزاید: علاوه بر این، این مسئله در فرهنگ سیاسی مردم افغانستان است که در برابر قدرت‌های خارجی سخت ایستادگی می‌کنند و این مسئله ریشه در فرهنگ آنها دارد. شکاف‌های قومی در افغانستان، پیچیدگی بسیار بیشتری به روابط این کشور با پاکستان اضافه کرده است.

هنگامی که درگیری‌هایی در این کشور جریان داشت، برخی از گروه‌ها خواهان حمایت از سوی پاکستان بودند و برخی دیگر مخالف و به دنبال حمایت از سوی قدرت‌های منطقه‌ای رقیب بودند. نکته جالب توجه این است که بی‌ثباتی در افغانستان روابط را با پاکستان و سایر کشورها ناپایدار می‌کند.

در ادامه مطلب آمده است: پاکستان با حمایت از امارت اسلامی علیه قوای ائتلاف، پل‌های زیادی را خراب ساخت، به این امید که امارت اسلامی در تعقیب سیاست «عمق استراتژیک» کمک‌کننده احوال آنها باشند. اما بار دیگر، پاکستان اشتباه کرد، امارت اسلامی افغان‌هایی هستند که دارای جهت‌گیری‌های فرهنگی و ژئواستراتژیکی مشابه هر رژیمی در گذشته هستند. مرزها، مسیرهای تجاری و تروریسم، نقص ساختاری را تشکیل می‌دهند که اصلاح آن رویایی دست نیافتنی باقی مانده است.

عرب نیوز در انتهای گزارش تصریح می‌کند بسیاری از افغان‌ها پاکستان را مسئول ویرانی دولت و جامعه خود می‌دانند و این را پاکستان نمی‌تواند  درک کند.

این درحالی است که رسانه‌های پاکستانی به نقل از نیروهای امنیتی این کشور گزارش دادند در سال 2023 میلادی بیش از 18 هزار عملیات اطلاعاتی انجام داده‌اند که به کشته‌شدن دستکم 566 تروریست منجر شده است.

بر اساس گزارش «ای آر وای نیوز» بیشتر این حملات از خاک افغانستان علیه پاکستان سازماندهی شده بود.

این گزارش افزود، اجرای این عملیات‌های اطلاعاتی موثر علیه تروریسم به منظور دفاع و تامین امنیت پاکستان پس از تشدید حملات «تحریک طالبان پاکستان» (تی.تی.پی) و گروههای وابسته در دستور کار قرار گرفته بود.

پس از تسلط دوباره امار اسلامی بر افغانستان در سال 2021، کشورهای منطقه از جمله کشورهای همسایه افغانستان از افزایش تهدیدهای تروریستی از داخل آن کشور ابراز نگرانی کرده بودند.

درعین حال «اکسپرس تریبون» با انتشار بیانیه ارتش پاکستان گزارش داد آزادی جنگجویان تحریک طالبان پاکستان (تی.تی.پی) در افغانستان و دسترسی آنها به سلاح‌های پیشرفته یک نگرانی جدی امنیتی است.

بر اساس این بیانیه، فرماندهان ارشد نظامی پاکستان طی نشستی امنیتی به ریاست «عاصم منیر» رئیس ستاد ارتش این کشور از تشدید تهدیدهای تی.تی.پی ابراز نگرانی کردند.

ارتش پاکستان در این بیانیه تاکید کرد در برابر همه گروه‌های شبه‌نظامی، تسهیل‌کنند‌گان و حامیان آنها با قاطعیت برخورد خواهد شد.

در این بیانیه آمده است: پناهگاه‌ها و آزادی عمل تروریست‌های تحریک طالبان پاکستانی و سایر گروه‌های مشابه در یک کشور همسایه و در دسترس بودن جدیدترین سلاح‌ها، برای امنیت پاکستان نگران کننده است.

پیش از ان نماینده پاکستان در سازمان ملل با هشدار به کابل، گفت اگر تحریک طالبان پاکستانی از بین برده نشود، این گروه می‌تواند پس از نابودی شاخه خراسان داعش تهدیدی برای افغانستان باشد.

منیر اکرم که در نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد سخنرانی می‌کرد، گفت: تی‌تی‌پی تهدید بزرگی برای پاکستان، افغانستان و صلح و امنیت جهانی است.

وی افزوده است: «تا زمانی که تحریک طالبان پاکستان و سایر گروه‌های تروریستی مهار و خنثی نشوند، به تهدیدی همیشگی برای همسایه‌گان افغانستان و احتمالاً جامعه بین‌المللی مبدل خواهند شد».

وی همچنین با هشدار ضمنی به کابل، تصریح کرد: «تا زمانی که تحریک طالبان پاکستان فعالانه مهار نشود، می‌تواند به‌عنوان یک سازمان حمایتی برای گروه‌ها و جناح‌های تروریستی مختلف در افغانستان پس از نابودی داعش ظاهر شود».

این دیپلمات ارشد پاکستان همچنان گفته که استفاده جنگ‌جویان تی‌تی‌پی از سلاح‌های به‌جا مانده از نظامیان خارجی در افغانستان، سبب افزایش تلفات نیروهای امنیتی این کشور شده است.

اسلام‌آباد پیش از این نیز از حضور و فعالیت جنگ‌جویان تی‌تی‌پی در خاک افغانستان ابراز نگرانی کرده بود، اما این نخستین بار است که یک مقام پاکستانی از تهدید این گروه برای افغانستان هشدار می‌دهد.

درهمین حال «ذبیح‌الله مجاهد» سخنگوی دولت سرپرست افغانستان پیش از این بارها اظهارات ارتش و وزارت دفاع پاکستان مبنی بر استفاده تحریک طالبان پاکستان از خاک افغانستان را رد کرده بود.

وی با اظهار اینکه افغانستان نباید به دلیل مشکلات امنیتی در پاکستان ملامت شود، تأکید کرده بود عوامل این ناکامی‌ها باید در داخل پاکستان جستجو شود.

حامیه نادری
آژانس خبری گردش اطلاعات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا