چین: تعامل با امارت اسلامی راه معقول است


«جِنگ شوانگ» معاون نماینده دائم چین در سازمان ملل ضمن رأی ممتنع به قطعنامه شورای امنیت برای افغانستان تصریح کرد پیگیری ارزیابی «فریدون سینیرلیاوغلو» هماهنگکننده سازمان ملل در امور افغانستان باید در ارتباط کامل با مقامات افغانستان و با احترام به نظرات آنها صورت گیرد
روزنامه مردم، یکشنبه، ۳۱ دسامبر (۱۰ جدی)، در خبری به نقل از گنگ شوانگ، معاون نماینده دائم چین در سازمان ملل، نوشت که باید در انتخاب نماینده ویژه این سازمان برای افغانستان، تمام جوانب لازم در نظر گرفته شود.
شورای امنیت سازمان ملل متحد جمعه، ۲۹ دسامبر، قطعنامهای را تصویب کرد که در آن از آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، خواسته شده است که برای افغانستان نماینده ویژه تازهای تعیین کند. چین و روسیه به این قطعنامه رای ممتنع دادند و ۱۳ عضو دیگر شورای امنیت آن را تایید کردند.
نماینده چین تاکید کرد: تاریخ این کشور در دو دهه اخیر بارها و بارها ثابت کرده است که راهحلهای تحمیلشده از خارج به شکست ختم خواهد شد.
معاون نماینده دائم چین در سازمان ملل با انتصاب فرستاده ویژه برای افغانستان اعلام مخالفت کرد و افزود: انتصاب اجباری یک فرستاده ویژه با بیتوجهی به دیدگاههای کشور مربوطه، نهتنها ممکن است منجر به ناتوانی نماینده ویژه در انجام وظایف خود شود، بلکه تضاد و رویارویی بین جامعه جهانی و مقامات افغانستان را نیز تشدید می کند.
شوانگ اظهار کرد: هم اکنون اعضای شورای امنیت در مورد پیگیری گزارش ارزیابی، اختلاف نظر دارند و از سوی دیگر مقامات افغانستان نیز در مورد برخی توصیهها ملاحظاتی دارند که در پرتو آن بهنظر میرسد قطعنامه شورا بهطور بالقوه آثار معکوس دارد و تصویب آن عجولانه است.
به گفته وی، چین و فدراسیون روسیه این نگرانیها را در رایزنی بیان و اصلاحات سازندهای را برای پیشنویس موضوعات مرتبط پیشنهاد کردند که البته مورد توجه قرار نگرفت.
معاون نماینده دائم چین در سازمان ملل تاکید کرد: راهحل واقعی مساله افغانستان در نهایت در اختیار مردم این کشور است و در این فرآیند، جامعه بینالمللی باید بهطور مؤثر با مقامات افغان برای ارائه حمایت و کمک سازنده ارتباط برقرار کند.
شوانگ ابراز امیدواری کرد: در آینده، دبیرکل با احتیاط، با انتصاب فرستاده ویژه برخورد کند، به تقویت ارتباطات و تعامل با مقامات افغانستان ادامه دهد و برای یافتن راهحلهای مناسب تلاش کند.
وی با تأکید بر لزوم تعامل و گفتگو با حکومت طالبان تصریح کرد: تاریخ افغانستان در دو دهه اخیر بارها و بارها ثابت کرده است که راهحلهای تحمیلشده از خارج تنها به شکست ختم خواهد شد.
راهحل واقعی مسئله افغانستان در نهایت در اختیار خود مردم افغانستان است،
در این فرآیند، جامعه بینالمللی باید بهطور مؤثر با مقامات افغانستان برای ارائه حمایت و کمک سازنده ارتباط برقرار کند و تعامل کند.
سخنان دیپلماتهای چین در سازمان ملل در مورد تعیین نماینده ویژه این سازمان برای افغانستان، درست پس از واکنش وزارت خارجه امارت اسلامی و اظهار ناخرسندی از این قطعنامه بیان شد. دولت سرپرست افغانستان در واکنش به این قطعنامه گفتند که با وجود دفتر معاونت سازمان ملل متحد (یوناما ) در افغانستان، تعیین یک نماینده اضافه برای این کشور ضرورتی ندارد.
در بیانیه دولت سرپرست در واکنش به تصویب قطعنامه شورای امنیت آمده است: «رویکرد ما در نهایت مبتنی بر باورهای مذهبی تغییرناپذیر، ارزشهای فرهنگی و منافع ملی مردم افغانستان خواهد بود. بر این اساس، از سازمان ملل متحد میخواهیم که در تصمیمگیریهای مربوط به افغانستان، به واقعیتهای موجود توجه کند و تصمیمهای آن تحتتاثیر هیچ طرفی قرار نگیرد.»
این پیام با وضوح و صراحت به شورای امنیت میگوید که احتمال تغییر در رویکرد امارت اسلامی در افغانستان بسیار کم است.
حامیه نادری
آژانس خبری گردش اطلاعات